Recepti 19. rujna 2022.

Mramorni kuglof prava je slatka bomba

Mramorni kuglof za svaku priliku
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Čim zahladi, ovakvi recepti stižu do nas sami od sebe. Ovaj je kuglof dovoljan za cijelu obitelj, a pretpostavljamo kako će nešto ostati i za sutra. Ili...?

 

Nećemo lagati, ovaj je zebrasti kuglof zaista šećerna bomba. Međutim, kriška ili dvije bi vam zaista mogle popraviti raspoloženje.

Ako žudiš za preljevom od čokolade, što je apsolutno opravdano, rastopi 150 g tamne čokolade u 75 ml vrhnja. Prelij preko ohlađenog kuglofa pa pričekaj još pola sata prije rezanja. U slučaju da ne želiš čekati ni minutu duže, ohlađeni kuglof pospi šećerom u prahu i serviraj uz lagano tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda.

 

Možda vas zanima... Sočan čokoladni kuglof s bademima i lješnjacima Kolumne

 

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 400 g šećera
  • 60 g kakaa
  • 6 žlica tople vode
  • 350 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 velikih jaja
  • 60 ml mlijeka

 

Možda vas zanima... Sočan kuglof s narančom i čokoladnim kapljicama Kolumne

 

Priprema:

  1. Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
  2. U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
  3. Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
  4. U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
  5. Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  
  6. U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
  7. Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
  8. Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.

Uživaj!

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:51 21. Ožujak 2022.

    Bombaa

  • volimpapati 09:25 26. Listopad 2020.

    Obozavam mramorni kuglof, ali u zadnje vrijeme uzimam umijesto kakaa brasno od rogaca jer to ne "sijedi" tako tesko u zelucu. Rogac je idealan za one koji zele nesto laganije ili ne vole kakao.

  • beautytract 12:14 02. Travanj 2020.

    Hello. Ovaj recept me oduševio, moram priznati. Nakon toga sam napravila posebnu kavu, bacite oko ako vas zanima, nečete zažaliti! https://beautytract.com/dalgona-kava-recept/