Recepti 1325 prikaza 29. siječnja 2019.

Mrvica po mrvica: Cumble od voća i krem sira

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Poslastica od mrvičastog tijesta i osvježavajućega sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima dodavanja začina.

Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i brašno, a doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”. Tim se mrvičastim tijestom prekrivaju jabuke, trešnje, breskve, šljive, borovnice ili maline. Mogu mu se dodati i orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice, a za malo ekstravagantniji okus ulijte malo mlijeka ili octa.

 

Možda vas zanima... Crumble od jagoda ili doviđenja ljetu Kolumne

 

Također, ako vam ponestane brašna i maslaca, prekrijte voće izmrvljenim keksima. Vrh slastice možete posuti smeđim šećerom, koji će se karamelizirati pri pečenju.

Mi vam donosimo recept za crumble s kompotom od bresaka i džemom od marelica

 

Možda vas zanima... Crumble s breskvama za slatka ljetna jutra Recepti

 

Potrebno vam je:

Biskvit:

  • 2 žlica maslaca
  • 55 g smeđeg šećera
  • 0.50 mala žlica soli
  • 260 g glatkog brašna

Nadjev:

  • 3 kom kompota od bresaka
  • 0.50 šalica džema od marelica
  • 400 g krem sira
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica šećera

Posipanje:

  • 1 žlica maslaca
  • 130 g glatkog brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera
  • 1 mala žlica đumbira u prahu
  • 0.25 mala žlica soli
  • 1 mala žlica mljevenog cimeta

Priprema:

  1. Ugrijte pećnicu na 180°c. Obložite lim za pečenje masnim papirom.
  2. U blenderu pomiješajte maslac, šećer i sol pa dodajte brašno. Utisnite tijesto u lim i pecite 20 minuta.
  3. Žlicom otopljenog maslaca premažite biskvit. zatim premažite džem i stavite nasjeckane breskve. Umutite kremasti sir i kiselo vrhnje pa dodajte šećer i žlicu brašna. Dodajte jaja i vaniliju te miksajte dok se sve ne sjedini. Prelijte smjesu preko bresaka.
  4. Napravite mrvice za posipanje. Pomiješajte brašno, šećere, đumbir, cimet i sol pa prelijte otopljen maslac. Mijesite rukama i pospite preko kremastog nadjeva.
  5. Pecite 30 minuta na 180°c.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.