gastro postao
Savršeni slatki, ali osvježavajući popodnevni zalogaj!
Mekan i lagan, mrvičasti kolač od borovnica mogli bi jesti svakoga dana- Savršen omjer sastojaka daje slastan okus i zanimljivu teksturu s dodatkom svježih borovnica.
Osim kao desert uz popodnevnu šalicu kave, poslužit će i kao doručak ili gablec. U slast!
Sastojci za mrvičasti pokrov:
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- 230 g maslaca
- 300 g brašna
Sastojci za biskvit:
- 180 g maslaca
- 300 g brašna + 2 žlice
- 1 žličica sode bikarbone
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice košer soli
- 300 g šećera
- 2 velika jaja
- 300 g kiselog vrhnja
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 200 g borovnica
Priprema:
- Napravi mrvičasti pokrov: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U srednjoj posudi umuti zajedno šećere, cimet i sol. Dodaj rastopljeni maslac i promiješaj da se sjedini. Dodaj brašno i miješaj dok ne dobiješ vlažnu i mrvičastu smjesu.
- Napravi kolač: U lim za pečenje dodaj masni papir i lagano ga premaži maslacem. U srednjoj posudi umuti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- U velikoj zdjeli pomiješaj maslac rastopljen na sobnoj temperaturi i šećer dok ne dobiješ laganu i tečnu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje, miješajući smjesu dok se dobro ne sjedini. Dodaj brašno, kiselo vrhnje i vaniliju i miješaj dok se ne sjedini.
- U srednjoj zdjeli veoma lagano pomiješaj borovnice s preostale dvije žlice brašna i dodaj ih u tijesto. Lagano pomiješaj, tek toliko da se rasporede u tijestu.
- U prethodno pripremljeni lim za pečenje ulij dobivenu tijesto za kolač i ravnomjerno ga rasporedi lopaticom. Pripremljeni nadjev dodaj na njega, također ravnomjerno.
- Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe van čista, oko 50 do 60 minuta. Ostavi da se potpuno ohladi.
- Kolač nareži na kvadrate i posluži tople ili na sobnoj temperaturi.
U slast!