Recepti 20. svibnja 2020.

Mrvičasti kolač s borovnicama uz popodnevnu šalicu kave

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeni slatki, ali osvježavajući popodnevni zalogaj!

Mekan i lagan, mrvičasti kolač od borovnica mogli bi jesti svakoga dana- Savršen omjer sastojaka daje slastan okus i zanimljivu teksturu s dodatkom svježih borovnica.

 

Možda vas zanima... Mrvičasta pita s jagodama i bademima Kolumne

 

Osim kao desert uz popodnevnu šalicu kave, poslužit će i kao doručak ili gablec. U slast!

Sastojci za mrvičasti pokrov:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 230 g maslaca
  • 300 g brašna

Sastojci za biskvit:

  • 180 g maslaca
  • 300 g brašna + 2 žlice 
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice košer soli
  • 300 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 200 g borovnica

Priprema:

  1. Napravi mrvičasti pokrov: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U srednjoj posudi umuti zajedno šećere, cimet i sol. Dodaj rastopljeni maslac i promiješaj da se sjedini. Dodaj brašno i miješaj dok ne dobiješ vlažnu i mrvičastu smjesu.
  2. Napravi kolač: U lim za pečenje dodaj masni papir i lagano ga premaži maslacem. U srednjoj posudi umuti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj maslac rastopljen na sobnoj temperaturi i šećer dok ne dobiješ laganu i tečnu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje, miješajući smjesu dok se dobro ne sjedini. Dodaj brašno, kiselo vrhnje i vaniliju i miješaj dok se ne sjedini.
  4. U srednjoj zdjeli veoma lagano pomiješaj borovnice s preostale dvije žlice brašna i dodaj ih u tijesto. Lagano pomiješaj, tek toliko da se rasporede u tijestu.
  5. U prethodno pripremljeni lim za pečenje ulij dobivenu tijesto za kolač i ravnomjerno ga rasporedi lopaticom. Pripremljeni nadjev dodaj na njega, također ravnomjerno.
  6. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe van čista, oko 50 do 60 minuta. Ostavi da se potpuno ohladi.
  7. Kolač nareži na kvadrate i posluži tople ili na sobnoj temperaturi.

U slast!

 

Možda vas zanima... Mrvičasta pita: Hrskava izvana, sočna iznutra Kolumne Možda vas zanima... Sočan i hrskav: Mrvičasti kolač od kupina i badema Recepti Možda vas zanima... Iskoristite sezonu: Mrvičasti kolač sa sirom i jagodama Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.