S obzirom na to da se u pripremi ovog kolača koristi mrvičasto tijesto nemate problem s valjanjem, pucanjem, lijepljenjem i ostalim nezgodama koje se javljaju kod izrade kolača od prhkog tijesta.
Kolač je izuzetno sočan i lagan te podsjeća na cheesecake. Pa ako ste ljubitelj kolača od sira, nabavite čim prije mjericu malina ili jagoda i počastite se već ovog vikenda jednim finim desertom!
Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci za mrvičasto tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 150 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Nadjev od sira:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 130 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 40 g gustina
Ostalo:
- malo džema od jagoda
- 500 g svježih jagoda
Priprema:
- U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, cimet jaje i na kockice izrezan hladan maslac.
- Rukama izradite tijesto tako da dobijete mrvičastu smjesu.
- Veći dio tijesta (2/3) ravnomjerno rasporedite u kalup za pečenje (20x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
- Tijesto lagano utisnite i premažite ga tankim slojem džema od jagoda.
- Sve sastojke za nadjev dobro izmiksajte i prelijte preko džema. Nadjev od sira lijepo poravnajte pa posložite preko njega jagode koje ste prerezali po pola.
- Preko jagoda ravnomjerno posipajte ostatak mrvičastog tijesta.
- Kolač pecite 30 minuta na 180°C. Pečeni kolač ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Dobar tek!