Kolumne 08. lipnja 2018.

Iskoristite sezonu: Mrvičasti kolač sa sirom i jagodama

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona jagoda je na izmaku, ali zato stiže sezona malina i borovnica koje također možete iskoristiti za pripremu ovog finog kolača!

S obzirom na to da se u pripremi ovog kolača koristi mrvičasto tijesto nemate problem s valjanjem, pucanjem, lijepljenjem i ostalim nezgodama koje se javljaju kod izrade kolača od prhkog tijesta.

Kolač je izuzetno sočan i lagan te podsjeća na cheesecake. Pa ako ste ljubitelj kolača od sira, nabavite čim prije mjericu malina ili jagoda i počastite se već ovog vikenda jednim finim desertom!

 

Možda vas zanima... Čokoladna mousse torta s jagodama Kolumne

 

Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.

 

Možda vas zanima... Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi Kolumne Možda vas zanima... Fino i brzo: Mokri kolač od čokolade i kave Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Sastojci za mrvičasto tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 150 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Nadjev od sira:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 130 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 40 g gustina

Ostalo:

  • malo džema od jagoda
  • 500 g svježih jagoda

Priprema:

  1. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, cimet jaje i na kockice izrezan hladan maslac.
  2. Rukama izradite tijesto tako da dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Veći dio tijesta (2/3) ravnomjerno rasporedite u kalup za pečenje (20x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
  4. Tijesto lagano utisnite i premažite ga tankim slojem džema od jagoda.
  5. Sve sastojke za nadjev dobro izmiksajte i prelijte preko džema. Nadjev od sira lijepo poravnajte pa posložite preko njega jagode koje ste prerezali po pola.
  6. Preko jagoda ravnomjerno posipajte ostatak mrvičastog tijesta.
  7. Kolač pecite 30 minuta na 180°C. Pečeni kolač ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.