Kolumne 20. travnja 2018.

Čokoladna mousse torta s jagodama

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne čekajte neku posebnu prigodu, isprobajte ju već ovog vikenda!

Jagode su nam i onako već stigle u dućane pa ako već razmišljate što biste s njima napravili evo jednog prijedloga! Osim lagane kreme s jagodama, ova torta sastoji se još od dva čokoladna sloja te ukusnog brownies biskvita!

 

Možda vas zanima... Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom Kolumne

 

Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.

 

Možda vas zanima... Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi Kolumne Možda vas zanima... Fino i brzo: Mokri kolač od čokolade i kave Kolumne

 

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Za brownie biskvit će vam trebati:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g maslaca
  • 60 g kakaa u prahu
  • 65 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 180 g šećera
  • 4 jaja
  • prstohvat soli

Za kremu s mliječnom čokoladom trebat će vam:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 g mliječne čokolade
  • Krema s jagodama
  • 300 g svježih jagoda
  • 60 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 želatina u prahu

Za krema s bijelom čokoladom trebat će vam:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade

Postupak pripreme:

  1. Čokoladu i margarin otopite na pari.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i sol.
  3. Dodajte otopljenu čokoladu i margarin pa kuhačom sve izmiješajte.
  4. Dodajte jaja pa još jednom kratko izmiješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
  5. Smjesu izlijte u kalup za torte (28 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom, poravnajte i pecite 18 minuta na temperaturi od 180 °C.
  6. Ohlađeni biskvit premjestite na tanjur za torte, a oko njega postavite obruč od kalupa u kojem se pekao (obruč s unutarnje strane prekrijte papirom za pečenje).
  7. Najprije pripremite kremu s mliječnom čokoladom.
  8. Čokoladu otopite na laganoj vatri zajedno sa 100 ml slatkog vrhnja i ostavite da se malo ohladi. Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag, nikako ne smije biti prečvrsto.
  9. Mlaku čokoladu uz pomoć špatule umiješajte u tučeno slatko vrhnje.
  10. Kremu nanesite na ohlađeni biskvit, poravnajte i spremite tortu u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
  11. Jagode operite, očistite i usitnite u blenderu (iskoristite maksimalno 350 ml pirea od jagoda kako krema ne bi bila prerijetka). Želatinu pripremite prema uputama na vrećici i ostavite da nabubri, a zatim ju otopite na laganoj vatri.
  12. Slatko vrhnje lagano izmiksajte (opet ne prečvrsto).
  13. Pire od jagoda prokuhajte, maknite s vrate i pomiješajte s otopljenom želatinom.
  14. Pire od jagoda ohladite do sobne temperature pa ih uz pomoć špatule umiješajte u tučeno slatko vrhnje.
  15. Kremu od jagoda nanesite na čokoladnu kremu, poravnajte i spremite tortu u hladnjak dok pripremate kremu s bijelom čokoladom.
  16. Kremu s bijelom čokoladom pripremite na isti način kao i kremu od mliječne čokolade pa ju nanesite na kremu od jagoda.
  17. Tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se sve kreme dobro stisnu, najbolje preko noći.
  18. Prije serviranja pažljivo uklonite obruč i papir za pečenje.
  19. Tortu prelijte s čokoladnom glazurom ili ukrasite šlagom, a na vrh svakako stavite nekoliko svježih jagoda.

Napomena! Torta je pravljena u kalupu promjera 28 cm i visine 8 cm, pa ako imate manji kalup obavezno unutrašnjost obložite s dva sloja masnog papira tako da papir bude malo iznad ruba kalupa kako bi vam svi slojevi kreme stali u kalup.

Dobar tek!

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.