Volite li za doručak ili popodnevni obrok pojesti peciva koja ste sami napravili, onda su ovo vrlo vjerojatno peciva koja ćete pripremati stalno!
Jer savršeno su hrskava izvana i meka iznutra tako da ih možete namazati omiljenim krem sirom i marmeladom od najdražeg voća te uživati u ovim malim delicijama. A da ne govorimo kako ih možete ponosno ponijeti na posao za gablec!
Možete ih poslužiti i uz jutarnju kavu, ali i uz popodnevni čaj ili kakao - jednako dobro prijaju!
Stoga, bacimo se na sastojke i pripremu vaših novih najdražih peciva!
Sastojci:
- 3 1/3 šalice glatkog brašna
- 2 1/2 žlice praška za pecivo
- 2 žličice soli
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1 šalica ohlađenog maslaca, narezanog na kockice
- 2 jaja
- 1/2 šalice mlaćenice
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Prosijati brašno, prašak za pecivo, sol i šećer u veću posudu
- Dodati maslac i izmiksati smjesu dok ne postane mrvičasta
- Jaja razmutiti s mlaćenicom; ostaviti 2 žlice smjese sa strane
- U brašno uliti jaja i miksati nastavkom za tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko - nekoliko minuta je dovoljno
- Prebaciti tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesiti ga rukama dok ne postane glatko, ali ne i ljepljivo
- Razvući ga na debljinu od 3 - 4 cm i izrezati okruglim kalupom
- Poslagati gotova peciva na lim obložen papirom za pečenje; premazati ih preostalom smjesom jaja i mlaćenice i peći 18 - 20 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
- Poslužiti još topla, s krem sirom i marmeladom