Recepti 03. veljače 2018.

Najbolja pita od čokolade koju ste ikada probali

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado iznova pripremati

Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte.

Kada probate ovu pitu od čokolade oduševit će vas prefinim okusom, tako da ćete poželjeti odmah bar još jedan komad. 

 

Možda vas zanima... Vruća tamna čokolada za hladne zimske dane Kolumne

 

Čokoladne palačinke s umakom od čokolade Možda vas zanima... Čokoladne palačinke s umakom od čokolade - jer dvaput je dvaput! Recepti

 

Potrebni sastojci: 

Tijesto:

  • 160 g maslaca
  • 45 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 320 g tamne čokolade 
  • 150 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 50 g meda
  • 2 jaja

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte dok šećer više nije vidljiv.
  2. Dodajte žumanjak i dobro izmiješajte.
  3. Dodajte polovicu brašna i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i vrhnje i promiješajte dok se tijesto ne skupi u masu.
  4. Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  5. Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje).
  6. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta. (To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).
  7. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  8. Izvadite priređeni kalup iz frizera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slijepo”, bez nadjeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  9. Povremeno pogledajte tijekom pečenja da se tijesto nije “napuhnulo”. U slučaju da jest, bocnite napuhnuti dio drvenim štapićem.
  10. Ostavite hladiti na rešetki.
  11. Smanjite jačinu pećnice na 130°C.
  12. Za pripremu nadjeva prvo nasjeckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
  13. Stavite mlijeko i vrhnje na vatru, zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa nije glatka.
  14. Prelijte čokoladnu smjesu preko razmućenih (ne tučenih) jaja, miješajući. Procijedite kroz fino sito.
  15. Ulijte smjesu u pečeno tijesto i pecite na 130°C. Pecite oko 35 - 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u sredini.

Izvor: Ana Ugarković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.