gastro postao
Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado iznova pripremati
Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte.
Kada probate ovu pitu od čokolade oduševit će vas prefinim okusom, tako da ćete poželjeti odmah bar još jedan komad.
Potrebni sastojci:
Tijesto:
- 160 g maslaca
- 45 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 180 g pšeničnog brašna
- 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev:
- 320 g tamne čokolade
- 150 ml mlijeka
- 250 ml vrhnja za šlag
- 50 g meda
- 2 jaja
Priprema:
- Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte dok šećer više nije vidljiv.
- Dodajte žumanjak i dobro izmiješajte.
- Dodajte polovicu brašna i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i vrhnje i promiješajte dok se tijesto ne skupi u masu.
- Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
- Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje).
- Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta. (To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Izvadite priređeni kalup iz frizera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slijepo”, bez nadjeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Povremeno pogledajte tijekom pečenja da se tijesto nije “napuhnulo”. U slučaju da jest, bocnite napuhnuti dio drvenim štapićem.
- Ostavite hladiti na rešetki.
- Smanjite jačinu pećnice na 130°C.
- Za pripremu nadjeva prvo nasjeckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
- Stavite mlijeko i vrhnje na vatru, zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa nije glatka.
- Prelijte čokoladnu smjesu preko razmućenih (ne tučenih) jaja, miješajući. Procijedite kroz fino sito.
- Ulijte smjesu u pečeno tijesto i pecite na 130°C. Pecite oko 35 - 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u sredini.
Izvor: Ana Ugarković