Sočan i prefin Sock It To Me kuglof s pekan orasima doslovce će te oboriti s nogu. I stvarno ga je lako pripremiti!
Sock It To Mekuglof je sočan, bogat i neodoljiv, a u sebi skriva slatki vrtlog od smeđeg šećera, cimeta i pekan oraha. Izgleda impresivno, ali zahvaljujući mješavini za kolače iz kutije, priprema nikada nije bila jednostavnija! Malo prilagodbe gotove mješavine iz trgovine pretvorit će ovaj desert u pravu zvijezdu svakog stola.
Kuglof zvučnog imena prvi put se pojavio krajem 1960-ih, kada je izraz "Sock It to Me" postao popularan. Fraza je značila "daj mi" ili "udari me tim", a često je korištena kao punchline u humorističkom serijali "Rowan & Martin’s Laugh-In", kao i u slavnoj pjesmi "Respect" Arethe Franklin.
Zahvaljujući tvrtki Duncan Hines, koja je 1970-ih objavila recept na poleđini svojih mješavina za kolače, Sock It To Me kolač ubrzo je postao hit.
Sock It To Me kuglof s pekan orasima
foto: Home. Made. Interest./Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sock It To Me kuglof
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
KUGLOF
Sastojci
Suncokretovo ulje
Pekan orasi
0,50
šalica
Smeđi šećer
3
žlica
Cimet
1,50
žličica
Sol
0,75
žličica
Jaje
4
kom
Kiselo vrhnje
225
g
Ulje od repice
0,33
šalica
Šećer
0,25
šalica
Mlijeko
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Kupovna mješavina za biskvit
375
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Obilno namaži kalup za kuglof uljem i pospi brašnom te ostavi sa strane.
U zdjelici pomiješaj nasjeckane pekane, smeđi šećer, cimet i 1/4 žličice soli dok se sve dobro ne sjedini. Ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti jaja, kiselo vrhnje, ulje, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i preostalih 1/2 žličice soli dok se sve dobro ne sjedini.
Dodaj kupovnu mješavinu za kolače i lagano miješaj dok se sastojci ne sjedine.
Ulij oko 1/3 tijesta u pripremljeni kalup. Zatim ravnomjerno rasporedi polovicu smjese s pekanima po sredini tijesta, ostavljajući rub od 1 cm sa svake strane. Prelij s još 1/3 tijesta i lagano razmaši žlicom po pekanima (nije problem ako se pekani i tijesto malo pomiješaju). Dodaj preostalu smjesu s pekanima, opet ostavljajući rub. Na kraju, prelij preostalim tijestom i lagano ga razmaži po vrhu.
Peci kuglof dok ne postane zlatno smeđe boje i čvrst, a čačkalica umetnuta u sredinu kuglofa ne izađe čista, otprilike 35-40 minuta.
Pusti da se kuglof hladi u kalupu 10 minuta. Zatim ga preokreni na rešetku, izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohladi, oko 1 sat i 30 minuta.
GLAZURA
Sastojci
Šećer u prahu
2
šalica
Mlijeko
3
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Pekan orasi
0,25
šalica
Postupak
U srednjoj zdjeli dobro umuti šećer u prahu, mlijeko, vaniliju i sol dok smjesa ne postane glatka. Prelij ohlađeni kuglof glazurom i pospi nasjeckanim tostiranim pekan orasima.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
471 kcal
23 %
MASTI
21,00 g
29 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
66,00 g
24 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Kako bi se stvorio što ljepši vrtlog (punjenje) od smeđeg šećera i pekana unutar torte, slojeve rasporedi tako da punjenje ne dopire do rubova kalupa.
Za dašak citrusa, u mješavinu za punjenje dodaj malo naribane narančine korice.
Glazura se može pripremiti do 2 dana unaprijed i čuvati u hladnjaku do uporabe. Prije nego njome preliješ kuglof, samo je trebaš dobro promiješati.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.