Tri vrste sira, hrskave panko mrvice i listići zlata – makaroni sa sirom postali su još kremastiji, finiji i poželjniji… A mislili smo da je to nemoguće!
Tjesteninasa sirom je onaj bezvremenski klasik za kojim posežemo kada nam treba dodatna doza utjehe. I nikada ne zakaže. Kada isprobaš ovaj recept, shvatit ćeš da može i bolje od najboljeg.
Ovaj fenomenalni mac&cheese od milijun dolara, odnosno makaroni sa sirom od milijun dolara, spaja bogate, kremaste slojeve triju savršeno odabranih sireva s hrskavim panko mrvicama i zlatnim listićima za završni dodir raskoši.
Makaroni sa sirom od milijun dolara dominirat će svakim stolom
Ovo jelo dominirat će svakim stolom, od obiteljskih večera do posebnih proslava, a ono što ga čini posebnim jest kombinacija sireva - u ovo jelo idu sirevi koji se divno tope i imaju intenzivan okus dok pecorino romano daje karakterističnu slanu notu. Ova kombinacija stvara umak koji podsjeća na fondue – bogat, svilenkast i savršen.
Tri vrste sira za aromu
foto: Freepik
Hrskavi panko posip, tostiran na maslacu, savršeni je kontrast kremastom umaku. A ako želiš dodatnu dozu luksuza, tu su zlatni listići iako i bez njih ovo jelo opravdava svoju "milijunsku" reputaciju.
Spremanje i podgrijavanje
Ostane li ti tjestenine sa sirom, pohrani je u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Možeš je čuvati do 3 dana. Za zagrijavanje koristi mikrovalnu pećnicu u intervalima od 30 sekundi dok se jelo potpuno ne zagrije ili ga zagrij u pećnici u pokrivenoj keramičkoj posudi.
Ne gasi ekran dok kuham
Makaroni sa sirom od milijun dolara
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Sol
Tjestenina
450
g
Maslac
12
žlica
Brašno
60
g
Mlijeko
4
šalica
Evaporirano mlijeko
340
ml
Senf
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Fontina sir
225
g
Raclette sir
225
g
Pecorino romano
85
g
Panko mrvice
1
šalica
Zlatni listići
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Naulji posudu za pečenje (33 x 23 cm) kako bi se tjestenina kasnije lako vadila.
U velikom loncu s kipućom, posoljenom vodom skuhaj tjesteninu. Kuhaj je 2 minute manje od preporučenog vremena na pakiranju kako bi ostala al dente. Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.
U drugom velikom loncu rastopi 8 žlica maslaca na srednjoj vatri. Dodaj brašno i miješaj pjenjačom neprestano dok smjesa ne postane lagano zlatna i ne zapjeni se po cijeloj površini lonca, otprilike 30 sekundi do 1 minute.
Postupno dodaj punomasno mlijeko i evaporirano mlijeko u zapršku, neprestano miješajući. Kuhaj dok smjesa ne postane gusta i lagano ne zakipi, otprilike 1-2 minute. Dodaj senf i popapri prema ukusu.
Makni lonac s vatre, a zatim dodaj naribane fontinu, raclette i pecorino romano. Koristi gumenu lopaticu kako bi sir umiješao dok se potpuno ne otopi i dok umak ne postane gladak i svilenkast. Prema potrebi, dodaj sol. Na kraju umiješaj skuhanu tjesteninu u umak.
U širokoj tavi na srednje niskoj vatri otopi preostale 4 žlice maslaca. Dodaj panko krušne mrvice i pospi ih sa 1/4 žličice soli. Miješaj često dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe i hrskave, otprilike 2-3 minute.
Ulij tjesteninu s kremastim umakom u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno je poravnaj. Pospi tostirane panko mrvice preko vrha.
Peci tjesteninu sa sirom, nepokrivenu, u zagrijanoj pećnici dok se potpuno ne zagrije i dok panko posip na vrhu ne postane savršeno hrskav, otprilike 25-30 minuta.
Ako koristiš zlatne listiće, dodaj ih na vrh neposredno prije posluživanja za završni wow efekt.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.