Recepti Tjestenina 27. studenoga 2024.

NAJBOLJI IKAD Makaroni sa sirom od milijun dolara

Tjestenina
15 MIN
45 MIN
8
JEDNOSTAVNO
makaroni sa sirom
Makaroni sa sirom od milijun dolara
foto: A Beautiful Mess/Pinterest
Tri vrste sira, hrskave panko mrvice i listići zlata – makaroni sa sirom postali su još kremastiji, finiji i poželjniji… A mislili smo da je to nemoguće!

Tjestenina sa sirom je onaj bezvremenski klasik za kojim posežemo kada nam treba dodatna doza utjehe. I nikada ne zakaže. Kada isprobaš ovaj recept, shvatit ćeš da može i bolje od najboljeg.

Ovaj fenomenalni mac&cheese od milijun dolara, odnosno makaroni sa sirom od milijun dolara, spaja bogate, kremaste slojeve triju savršeno odabranih sireva s hrskavim panko mrvicama i zlatnim listićima za završni dodir raskoši.

Mac&cheese Možda vas zanima... Mac&cheese kuglice – napravi fantastično ukusan obrok! Recepti

Makaroni sa sirom od milijun dolara dominirat će svakim stolom

Ovo jelo dominirat će svakim stolom, od obiteljskih večera do posebnih proslava, a ono što ga čini posebnim jest kombinacija sireva - u ovo jelo idu sirevi koji se divno tope i imaju intenzivan okus dok pecorino romano daje karakterističnu slanu notu. Ova kombinacija stvara umak koji podsjeća na fondue – bogat, svilenkast i savršen.

Kultni makaroni sa sirom za milijun dolara | Author: Freepik Tri vrste sira za aromu foto: Freepik

Hrskavi panko posip, tostiran na maslacu, savršeni je kontrast kremastom umaku. A ako želiš dodatnu dozu luksuza, tu su zlatni listići iako i bez njih ovo jelo opravdava svoju "milijunsku" reputaciju.

Spremanje i podgrijavanje

Ostane li ti tjestenine sa sirom, pohrani je u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Možeš je čuvati do 3 dana. Za zagrijavanje koristi mikrovalnu pećnicu u intervalima od 30 sekundi dok se jelo potpuno ne zagrije ili ga zagrij u pećnici u pokrivenoj keramičkoj posudi.

Ne gasi ekran dok kuham

Makaroni sa sirom od milijun dolara
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Sol
  • Tjestenina 450 g
  • Maslac 12 žlica
  • Brašno 60 g
  • Mlijeko 4 šalica
  • Evaporirano mlijeko 340 ml
  • Senf 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Fontina sir 225 g
  • Raclette sir 225 g
  • Pecorino romano 85 g
  • Panko mrvice 1 šalica
  • Zlatni listići
Postupak
  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Naulji posudu za pečenje (33 x 23 cm) kako bi se tjestenina kasnije lako vadila.


  2. U velikom loncu s kipućom, posoljenom vodom skuhaj tjesteninu. Kuhaj je 2 minute manje od preporučenog vremena na pakiranju kako bi ostala al dente. Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.


  3. U drugom velikom loncu rastopi 8 žlica maslaca na srednjoj vatri. Dodaj brašno i miješaj pjenjačom neprestano dok smjesa ne postane lagano zlatna i ne zapjeni se po cijeloj površini lonca, otprilike 30 sekundi do 1 minute.


  4. Postupno dodaj punomasno mlijeko i evaporirano mlijeko u zapršku, neprestano miješajući. Kuhaj dok smjesa ne postane gusta i lagano ne zakipi, otprilike 1-2 minute. Dodaj senf i popapri prema ukusu.

    Makni lonac s vatre, a zatim dodaj naribane fontinu, raclette i pecorino romano. Koristi gumenu lopaticu kako bi sir umiješao dok se potpuno ne otopi i dok umak ne postane gladak i svilenkast. Prema potrebi, dodaj sol. Na kraju umiješaj skuhanu tjesteninu u umak.


  5. U širokoj tavi na srednje niskoj vatri otopi preostale 4 žlice maslaca. Dodaj panko krušne mrvice i pospi ih sa 1/4 žličice soli. Miješaj često dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe i hrskave, otprilike 2-3 minute.


  6. Ulij tjesteninu s kremastim umakom u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno je poravnaj. Pospi tostirane panko mrvice preko vrha.


  7. Peci tjesteninu sa sirom, nepokrivenu, u zagrijanoj pećnici dok se potpuno ne zagrije i dok panko posip na vrhu ne postane savršeno hrskav, otprilike 25-30 minuta.


  8. Ako koristiš zlatne listiće, dodaj ih na vrh neposredno prije posluživanja za završni wow efekt.


Makaroni sa sirom Možda vas zanima... Makaroni sa sirom – trikovi za najkremastiju verziju Špajza

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:42 27. Studeni 2024.

    Odlicno