Makaroni sa sirom definitivno su jedan od najjednostavnijih, ali i najukusnijih domaćih jela, a za njih su ti potrebna samo 2 sastojka kupljena u trgovini: tjestenina i umak od sira. Da, dobro vidiš: prerađeni sir je ultimativni trik za gnjecave, izvrsne makarone sa sirom.
Izvrsna je čak i kupovna verzija
Premda se rijetko koji proizvod može mjeriti s domaćim pripravkom, no kad su na tvom meniju kupovni makaroni sa sirom dovoljno je prokuhati vodu, skuhati i ocijediti tjesteninu i umiješati svu tu dobrotu od sira u tjesteninu.
Još bolje, oba sastojka potrebna za pripremu ovog jela stabilna su i mogu duže trajati na policama, tako da oba uvijek možeš imati pri ruci kada želiš pripremiti brzi obrok tijekom radnog tjedna ili kada ti gosti iznenada dođu na vrata. Tada će brzi makaroni sa sirom biti odlično rješenje.
Zvijezde trenutno popularnih trikova na TikToku upravo su makaroni sa sirom i različite verzije sireva kao izbor – koji god sir da odabereš, bit će dovoljno ako ga dodaš na vruću tjesteninu, tako da se otopi. Jer makaroni sa sirom vole sve vrste sira, pa je na tebi da se poigraš s omiljenim sirevima – od kremastih do začinjenih raznim začinskim biljem.
Makaroni sa sirom: kako ih napraviti od samo 2 sastojka
U većem loncu punom posoljene vode, kada proključa, skuhaj tjesteninu prema uputama s pakiranja. Preporučujemo da je skuhaš u gusenoj posudi u kojoj svoju tjesteninu možeš kasnije zapeći i servirati ako želiš malo otmjeniji izgled jela na stolu. Neka tjestenina bude kuhana al dente, ocijedi je i ostavi 1 šalicu tekućine od kuhanja.
Vrati tjesteninu u vrući lonac i žlicom dodaj paket od 450 g prerađenog sira, stalno miješajući dok dodaješ sir. Dodaj malo vode od kuhanja tjestenine ako trebaš razrijediti umak. Odmah posluži.
Makaroni sa sirom - varijacije od dva sastojka i sira
Ovaj jednostavan recept ima bezbroj varijacija, počevši od vrste rezanaca ili makarona koje koristiš. Preporučujemo da pokušaš pomiješati različite vrste topljenih sireva ili zajedno skuhati nekoliko vrsta tjestenine iste veličine – pa će tvoja zdjela puna tjestenine izgledati veselo i zabavno!
Ako više voliš zapečena jela, onda će tvoji omiljeni biti upravo zapečene makaroni sa sirom. Zapeci ih na 190 Celzijevih stupnjeva 20 minuta, 5-7 minuta. Možeš ih obogatiti dodatnom količinom naribanog sira ili hrskavim elementima poput krušnih mrvica ili izmrvljene slanine!
Ako pak želiš teksturu rastopljenog sira, umiješaj ½ do 1 šalicu naribane mozzarelle ili mješavinu četiri vrste sira. Ako ne jedeš gluten, ovaj recept možeš pripremiti s bilo kojom bezglutenskom tjesteninom.
Makaroni sa sirom – zdravije varijante
Makaroni sa sirom mogu se poslužiti i u zdravijoj varijanti tako što ćeš vruću tjesteninu procijediti preko smrznutog graška ili smrznute brokule, a zatim to povrće umiješati u smjesu. Također, možeš dodati mladi špinat ili mladi kelj.
Čak i ostaci pečenog povrća ili onog kuhanog na pari - izrezani na sitne komadiće mogu biti izvrstan dodatak kojim će makaroni sa sirom dobiti dodatan okus i vitamine.
Na kraju, poigraj se okusom makarona sa sirom dodavanjem žličice paste od čilija, umaka od tartufa, pesta, dijon senfa ili tvog omiljenog ljutog umaka ili nekog drugog začina koji odlično ide uz sir.
Ako su ti se svidjele naše ideje kako da makaroni sa sirom budu još bolji, isprobaj i sljedeće recepte...