gastro postao
Volite li kombinaciju višanja i čokolade, ovaj recept je za vas!
Ako ovu kombinaciju vežete samo uz Schwarzwald tortu, vrijeme je da vam otkrijemo jedan savršeno dobar novi recept za čokoladne kekse s višnjama. Sve što trebate je malo vremena i dobre volje. I jako dobra samokontrola da ih ne pojedete sve kada budu gotovi.
Sastojci:
- oko 40 višanja (svježih ili zamrznutih)
- 1/2 šalice omekšalog maslaca
- 1 šalica šećera
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 jaje
- 1 1/5 žličica ekstrakta vanilije
- 1/5 šalice kakao praha (gorkog)
- 1 1/5 šalica glatkog brašna
- 1 šalica kockica mliječne čokolade (otprilike 150 g)
- 1/2 šalice slatkog kondenziranog mlijeka
- 4 žličice likera od višnje (ili mlijeka ako će ovo jesti i djeca)
Priprema:
- Osušiti višnje papirnatim ručnikom i zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- U srednjoj posudi miksati (električnim mikserom) maslac pola minute; dodati šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i miksati dok se ne sjedini
- Dodati jaja, vaniliju, kakao i brašno te sve izmiksati da se sjedini
- Oblikovati rukom kuglice promjera 2,5 cm i u sredini svake kuglice napraviti prstom (ili vrhom kuhače) rupu
- U izdubljenu sredinu svake kuglice staviti jednu višnju
- Za glazuru, u manjoj posudi rastopiti mliječnu čokoladu s kondenziranim mlijekom te kada se čokolada rastopi, dodati liker od višnje (mlijeko)
- Na svaku kuglicu s višnjom preliti žličicu glazure
- Peći otprilike 10 minuta
Uživajte!