Recepti 08. lipnja 2015.

Napoleni s jagodama, ružom i bijelom čokoladom

Napoleni s jagodama, ružom i bijelom čokoladom
gastro postao gastro.24sata.hr
Mille-feuille ili Napoleoni - na jedan neklasičan način. Lagana krema od jagode s notom ruže i papra u pozadini, ispod toga sloj sira i bijele čokolade. Iziskuje malo više truda, ali unatoč neobičnim kombinacijama obećava pravu rapsodiju okusa u ustima. Dobar tek! :)

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Krema od jagoda, ruže i čokolade

  • 200 ml mlijeko
  • 200 ml pire od jagoda
  • 100 ml šećer
  • 1 prstohvat sol
  • 1 na vrh noža papar
  • 3 kom žumanjak
  • 100 ml škrob
  • 4 žlica maslac
  • 1 žličica ružina voda
  • 50 g bijela čokolada
  • 1 žlica želatina u prahu
  • 3 žlica voda
  • 100 ml nezaslađeno vrhnje za šlag

Krema od bijele čokolade i sira

  • 100 g bijela čokolada
  • 100 g krem sir
  • 200 ml nezaslađeno vrhnje za šlag

Tijesto

  • 400 g lisnato tijesto

Dekoracija

  • 50 g bijela čokolada
  • 18 kom jagode
  • 6 list menta

Priprema

  1. Pomiješajte mlijeko, pire od jagoda (prethodno procijeđen od sjemenki), papar, sol i pola količine šećera i stavite kuhati. Žumanjke izmutite s drugom polovicom šećera i škrobom. Kad mlijeko počne lagano kuhati, uz miješanje pola tekućine prelijte preko žumanjaka. Žumanjke sjedinite s ostatkom mlijeka i nastavite kuhati još par minuta dok se ne zgusne. Pazite da ne zakipi!
  2. U vruću kremu umiksajte maslac. Nakon 10-ak minuta u kremu umiješajte rastopljenu bijelu čokoladu i ružinu vodu.
  3. Želatinu prelijte s tri žlice vode i ostavite da nabubri. Kad je nabubrila otopite je i dodajte u mlačnu kremu. Dobro izmiješajte i postavite na hlađenju preko noći kako bi se krema stisnula, a ruža ostavila suptilniji okus. Ohlađenu kremu izmiksajte i polako umiješajte istučeno vrhnje.
  4. Krem sir izmiksajte i dodajte mu otopljenu bijelu čokoladu. Ostavite da se smjesa hladi i u to polako umiješajte istučeno vrhnje za šlag.
  5. Tijesto tanko razvaljajte i režite krugove promjera 7 cm. Tijesto pecite tako da ga stavite na protvan obložen papirom za pečenje. Preko tijesta stavite još jedan papir za pečenje i manji protvan kojim ćete ga pritisnuti dok se peče. Ovo je potrebno da se tijesto ne napuhne tijekom pečenja.
  6. Pecite na 200°C, 12-15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Nakon 10 minuta maknite gornji protvan i papir kako bi slojevi tijesta dobili laganu boju.
  7. Kolač slažite tako da stavite sloj tijesta, kremu od sira i čokolade, sloj tijesta, kremu od jagoda i ruže i na kraj opet sloj tijesta.
  8. Dekoracija: Očistite jagode i umočite ih u rastopljenu bijelu čokoladu. Odmah ih lijepite na najgornji sloj tijesta. Po želji dodajte listiće mente ili samo posipajte šećerom u prahu. Napoleni s jagodama, ružom i bijelom čokoladom | Author: anabanananana foto: anabanananana

Mille-feuille ili Napoleoni - na jedan neklasičan način. Lagana krema od jagode s notom ruže i papra u pozadini, ispod toga sloj sira i bijele čokolade. Iziskuje malo više truda, ali unatoč neobičnim kombinacijama obećava pravu rapsodiju okusa u ustima. Dobar tek! :)

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Selma_a 16:29 10. Lipanj 2015.

    Držim fige! Ovo super izgleda :D