Čokoladne kugle za vrući kakao oduševit će ljubitelje čokolade i postati hit zimskih druženja!
Teško je zamisliti zimu bez toplog napitka poput vruće čokolade, no posljednjih godina na scenu su stupile (čitaj, preplavile TikTok) čokoladne kugle koje su podigle ovaj klasik na sasvim novu razinu. Kada se kugla od čokolade ubaci u vruće mlijeko, čarolija počinje – kugla puca, oslobađa kakao prah, mini marshmallowe i eventualno šarene mrvice, pretvarajući običnu šalicu mlijeka u najraskošniju šalicu vrućeg kakaa.
Osim što su ukusan začin zimskim večerima, čokoladne kugle savršen su dar i sjajan način provođenja vremena s najmlađima. Smijeh i zabava su garantirani. U nastavku saznaj kako ih napraviti korak po korak i oduševi sve!
I, da ne zaboravimo, čokoladne kugle čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 tjedna. A ako ih poklanjaš, položi ih u papirnate košarice za muffine radi lakšeg pakiranja i zaštite.
Izrada čokladnih kugli
foto: Pass Me a Spoon/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bombastične čokoladne kugle
60 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Čokolada - komadići
350
g
Instant kakao prah
0,25
šalica
Marshmallow
24
kom
Šarene mrvice
Mlijeko
6
šalica
Postupak
Pripremi parnu kupelj. Napuni lonac do pola vodom i zagrij na srednje jakoj vatri. Na lonac postavi posudu otpornu na toplinu, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu.
Rastopi komadiće čokolade. Odvoji 1/3 i stavi preostalih 2/3 u posudu iznad parne kupelji. Miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi, pazeći da temperatura ne prijeđe 38°C.
Makni posudu s parne kupelji i dodaj preostalih 115 g čokolade u tri navrata, miješajući nakon svakog dodavanja dok se čokolada ne rastopi i potom ohladi na temperaturu između 31°C i 32°C.
Čokolada bi trebala biti temperature tijela – testiraj je na stražnjoj strani zapešća.
Premaži silikonske kalupe u obliku polukugle (polusfere) čokoladom. Stavi 1 žlicu rastopljene čokolade u svako udubljenje silikonskog kalupa. Pomoću četkice razmaži čokoladu preko dna i stranica kalupa. Ostavi na sobnoj temperaturi 5-15 minuta dok se ne stvrdne. Ponovi postupak s dodatnom čokoladom (oko 1 čajna žlica po udubljenju) da napraviš deblji sloj. Pusti da se potpuno stvrdne, 15-30 minuta.
Napuni kugle. U 6 udubljenja dodaj po 2 žličice instant kakao praha, 3-4 mini marshmallowa i, po želji, 1/2 žličice šarenih mrvica.
Spoji kugle. Pažljivo izvadi preostalih 6 polusfera iz kalupa i ostavi ih u udubljenjima za stabilnost. Rukavicama premaži rubove punjenih polusfera čokoladom pomoću četkice ili vrećice za ukrašavanje. Poklopi ih preostalim polusferama da se spoje u kugle. Ostavi ih na sobnoj temperaturi da se stvrdnu, 30-45 minuta.
Kugle možeš ukrasiti preostalom čokoladom i šarenim mrvicama. Rukavice će pomoći da izbjegneš otiske prstiju na čokoladnim kuglama.
Zagrij šalicu mlijeka na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane gotovo vrelo. Stavi kuglu u šalicu, prelij mlijekom i uživaj u čarobnom eksplozivnom otapanju! Dobro promiješaj kako bi se svi sastojci povezali.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.