Ma koliko se činilo kompliciranim, marcipan je kod kuće zaista jednostavno napraviti. A onda ga i obojiti i oblikovati prema vlastitim željama. Za pripremu marcipana potrebno vam je tek desetak minuta i tri sastojaka:
- 150 g badema
- 150 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunova soka
Priprema:
Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.
- Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite ih i dobro posušite. Sameljite ih u blenderu i ponovite postupak ako je potrebno da dobijete sitno mljevene bademe.
- U posudi im dodajte ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješajte sve sastojke.
- Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.
Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe.
Zasladite se ovim desertima s marcipanom: