Falafel su bezmesne pržene kuglice kojima je glavni sastojak slanutak ili bob. Izmislili su ih egipatski beduini. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.
Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične polpetice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan. Lako se priprema i i u cjelosti može zamijeniti glavni obrok jer obiluje povrćem i servira se uz salatu u lepinji i uz tahini umak.
Potrebno vam je
- 1 šalica slanutka
- 1 crveni luk
- 2 režanja češnjaka
- 60 g peršina
- 15 ml limunovog soka
- 2 male žlice kumina
- 2 male žlice korijandera
- malo soli
- 1.50 mala žlica prašaka za pecivo
- 1.50 mala žlica crvene paprike
- 0.25 male žlice kajenskog papra
- 75 g pšeničnog brašna
- 250 g smeđe riže
- 125 ml ulja
- 2 rajčice
- 1/2 krastavca
Priprema:
- Potopite slanutak u zdjelu s vodom i ostavite barem četiri sata ili tijekom noći. Dobro ocijedite.
- U blenderu izmiksajte slanutak, luk, češnjak, peršin, limunov sok, kumin i korijandar, sol, prašak za pecivo, papriku i papar. Dodajte brašno, miksajte, dodajte kuhanu rižu, izmiksajte i ostavite da odstoji pola sata ili pokrijte pa čuvajte u hladnjaku 12 sati.
- Zagrijte ulje u dubokoj tavi. Oblikujte popečke pa ih pecite oko pet minuta okrećući jedanput dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Ocijedite ih na papirnatom ručniku.
Prerežite pita kruh ili pogače, u svaku stavite po tri popečka te stavite narezane rajčice, krastavca i pospite lukom.
Dobar tek!