Pripremljena na ovaj način, riba će zadržati svoju sočnost, a brine li te slanost, opusti se. Riba neće poprimiti okus soli već je ona ovdje kako bi je zaštitila i tako dala na bogatijim okusima.
Ribu (bijelu) ostavi u komadu. Nemoj skidati kožu niti filetirati ribu. U većoj zdjeli pomiješaj 2 bjelanjka s 2 kilograma krupne soli i dvije žličice začina po želji. Najbolji izbor su suhi začini.
Tekstura dobivene smjese trebala bi biti poput mokrog pijeska. Ako ste kod pripreme dobili nešto drugačiji osjećaj pod prstima, svakako dodaj malo vode.
Ribu možeš napuniti začinima, limunom, maslinovim uljem, češnjakom... kako bi postala još aromatičnija. Smjesu od soli rasporedi po dnu pleha, dodaj ribu i ostatak soli rasporedi po ribi tako da u potpunosti zatvoriš ribu sa svih strana.
Peci na visokoj temperaturi od 200-220 stupnjeva oko pola sata, a zatim još nekoliko minuta ostavi da se riba odmara. Pospi je svježim peršinom, dodajt malo maslinovog ulja, u čašu ulij dobro vino i navali na savršeno sočnu ribu pripremljenu kod kuće.