Knish, tradicionalno židovsko jelo koje se sastoji od nadjeva s krumpirom umotanog u mekano tijesto, oduševljava jednostavnošću i okusom
Podrijetlom iz istočne Europe, knish je pronašao svoje mjesto u Americi početkom 20. stoljeća, kada su ga židovski imigranti uveli u gastro ponudu, posebice u New Yorku. Ulični prodavači i male pekarnice popularizirali su ovo jelo među stanovništvom, pa se i danas često konzumira kao zasitan međuobrok.
Od klasičnog do kreativnog
Jedna od najprivlačnijih karakteristika knisha je raznolikost nadjeva. Klasik je svakako krumpir, začinjen lukom i češnjakom, međutim, moderni knish ne poznaje granice kada je u pitanju kreativnost.
Od mesnih nadjeva s govedinom ili janjetinom, preko raznovrsnih sireva, sve do iznenađujućih slatkih varijanti s voćem ili čokoladom. Svaki od ovih nadjeva ne samo da obogaćuje okus, već i odražava lokalne preference i dostupne sastojke.
Tijesto za knish tradicionalno se priprema od pšeničnog ili raženog brašna, s dodatkom kvasca i masnoće, što mu daje mekoću i elastičnost potrebnu za oblikovanje savršenog omotača za različite nadjeve.
Priprema knisha zahtijeva strpljenje i umijeće. Tijesto se pažljivo razvalja, nadjev rasporedi, a zatim se sve skupa pažljivo savije i peče do zlatno-smeđe boje.
Ne gasi ekran dok kuham
Knish
40 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
0,50
kg
Brašno
2,50
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Sol
0,75
žlica
Voda
0,50
šalica
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Ocat
1
žličica
Maslinovo ulje
3
žlica
Luk
1
kom
Crni papar
0,50
žličica
Maslac
2
žlica
Senf
Postupak
Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol u posudi miksera. Dodaj vodu, ulje, jaje i ocat te miksaj dok se sastojci ne sjedine. Trebaš dobiti grudasto tijesto koje se ne lijepi za stranice posude.
Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u srednje velikoj tavi. Dodaj luk i kuhaj, često miješajući, dok ne postane smeđ i mekan, 30-40 minuta. Makni s vatre, posoli i popapri prema ukusu.
Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži veliki pleh papirom za pečenje.
U međuvremenu, kuhaj krumpire u loncu kipuće posoljene vode dok ne omekšaju, 15-20 minuta. Ocijedi ih i prebaci u srednju zdjelu.
Dodaj dinstani luk krumpirima, zajedno s neslanim maslacem. Gnječi pire vilicom dok ne postane gladak. Pusti da se ohladi.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto u tanki pravokutnik (dimenzija otprilike 25 x 50 cm). Stavi 5 cm širok nadjev od krumpirove smjese otprilike 2,5 cm od donjeg ruba tijesta.
Zamotaj tijesto oko nadjeva u valjak. Ne previše čvrsto - trebalo bi se omotati oko nadjeva 3 do 5 puta.
Oblikuj knedle: Prstom napravi 11 jednakih udubljenja duž valjka, otprilike 5 cm jedno od drugog. Malim nožem prereži valjak na tim mjestima, čime ćeš dobiti 12 knedli. Zatvori ih na jednom kraju, to će biti dno knedle. Dragi kraj uvij i stisni rubove prstima ili ostavi lagano otvoren.
Premaži jajem i peci: Pomiješaj razmućeno jaje i žlicu vode u maloj zdjeli. Ravnomjerno rasporedi knedle na pripremljeni pleh za pečenje, sa zatvorenom stranom prema dolje.
Kistom premaži svaku knedlu jajem. Peci dok ne postanu zlatno smeđe, 40 do 45 minuta. Posluži sa senfom.