gastro postao
Ako u vašoj zdjeli s voćem imate nekoliko zrelih jabuka, pretvorite ih u izvrsne domaće žele bombone!
Proces pripreme traje, ali nije nimalo zahtjevan! Predlažemo vam da udvostručite smjesu i odmah napravite zalihu domaćih žele bombona.
U hladnjaku mogu stajati mjesecima te poslužiti kao poklon ili kao dekoracija drugih slastica. Samo ih izrežite u različite oblike, poput zvjezdica ili cvjetića, i njima ukrasite cupcakese i torte.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 150 ml vode
- 200 g šećera
- Sok jednog manjeg limuna
Priprema:
- Najprije lagano nauljite dublji lim (cca 20x20 cm) i prekrijte dno papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene, očišćene i narezane jabuke i vodu. Kuhajte na srednjoj vatri do pola sata, dok ne postanu mekane.
- Maknite s vatre i štapnim mikserom izmiksajte u pire.
- Vratite na laganu vatru, dodajte limunov sok i šećer i kuhajte otprilike sat vremena. Povremeno promiješajte kako se smjesa ne bi zalijepila za dno.
- Kad se reducira i počnu nastajati mjehurići, dio smjese stavite na mali tanjurić i nakratko u zamrzivač. Ako smjesa bude želatinozna, vaša je smjesa spremna.
- Prelijte je u pripremljeni dublji lim i stavite u hladnjak preko noći.
- Sljedeći je dan izvrnite iz lima, maknite papir za pečenje i ostavite na zraku nekoliko sati kako bi se žele osušio .
- Narežite ga na kockice i uvaljajte u šećer.
Uživajte!