gastro postao
Meso od svinjskog buta, mnogo povrća i začina recept su za savršeni njemački gulaš
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 666
Knedle od kruha
- 6 kriška kruh pšenični, bijeli
- 2 kom jaje kokošje
- 3.50 žlica griz
- 4 žlica gouda punomasni
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 žličica klinčići u prahu
- 0.50 žličica kim
- 4 žlica peršin, list
- 0.50 kom luk ,crveni
- 1.50 žlica ulje, biljno
- sol
- papar
Mješavina začina
- sol
- papar
- 0.25 žličica mljeveni cimet
- 1 žlica paprika u prahu
- 0.35 žlica list bosiljka
- 0.35 žlica kadulja
- 0.35 žlica sušeni timijan
- 4 kom lovorov list
Ostalo
- 1000 g svinjski but
- 1 kom poriluk (cijeli)
- 4 kom mrkva, crvena
- 1 vezica celer stabljika
- 1 žlica peršin, list
- 1 šaka grašak zeleni (smrznuti)
- 1 kom jabuka (cijela)
- 200 ml vino bijelo
Priprema
- Pomiješajte sve začine. Narežite svinjetinu pa je pospite s pola mješavine začina i ostavite da odstoji. Narežite poriluk i korjenasto povrće te naribajte jabuku.
- U loncu ugrijte ulja i prepržite svinjetinu pa je izvadite i ostavite sa strane. Na ulju prepržite poriluk te dodajte korjenasto povrće i podlijte vinom. Pržite pet minuta, vratite meso pa umiješajte naribanu jabuku i ostatak začina te posolite i popaprite.
- Polijte s toliko vode da prekrije meso. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte sat vremena. Napravite knedle. Natrgajte kruh i prelijte ga toplim mlijekom. ostavite da odstoji 15 minuta. Prepržite luk u tavi pa dodajte kruhu i mlijeku. Umiješajte jaja, peršin, sir, kim i klinčiće.
- Dobro promiješajte pa dodajte gris i nastavite miješati. Umiješajte onoliko brašna koliko je dovoljno da smjesa postane gusta i kompaktna pa oblikujte okruglice. Kuhajte ih u proključaloj vodi dvije minute da omekšaju. Poslužite u gulašu.