gastro postao
Priprema kruha je jednostavna, a ispunit će vam kuhinju najljepšim mirisima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 225
Potrebno vam je
- 700 g pšenično brašno (puno zrno 100% )
- 1 žlica sol
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 kom kvasac, svježi
- 4.50 dl voda
- 0.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
Priprema
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
- Brašno i sol izmiješajte u većoj zdjeli, dodajte ulje, u sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
- Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
- Podijelite ga na dvije „štruce”, stavite u nauljen lim za pečenje (između premažite s malo ulja), pokrijte i ostavite da se diže još trideset minuta. Prije nego što ćete staviti u pećnicu jednu „štrucu” po površini premažite umućenim žumancem, a drugu pospite s brašnom.
- 15 minuta prije upotrebe uključite pećnicu i zagrijte na 220 stupnjeva C. Stavite kruh i pecite 15 minuta. Tada smanjite temperaturu na 200 stupnjeva Celzijevih i pecite još 20-30 minuta, dok se kruh dobro digne i olakša.
- Poslužite ohlađen.