Recepti 13. listopada 2014.

Obični crni kruh

Obični crni kruh
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema kruha je jednostavna, a ispunit će vam kuhinju najljepšim mirisima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 225

Potrebno vam je

  • 700 g pšenično brašno (puno zrno 100% )
  • 1 žlica sol
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 4.50 dl voda
  • 0.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 žlica ulje suncokretovo
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. Brašno i sol izmiješajte u većoj zdjeli, dodajte ulje, u sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
  3. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
  4. Podijelite ga na dvije „štruce”, stavite u nauljen lim za pečenje (između premažite s malo ulja), pokrijte i ostavite da se diže još trideset minuta. Prije nego što ćete staviti u pećnicu jednu „štrucu” po površini premažite umućenim žumancem, a drugu pospite s brašnom.
  5. 15 minuta prije upotrebe uključite pećnicu i zagrijte na 220 stupnjeva C. Stavite kruh i pecite 15 minuta. Tada smanjite temperaturu na 200 stupnjeva Celzijevih i pecite još 20-30 minuta, dok se kruh dobro digne i olakša.
  6. Poslužite ohlađen.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.