Recepti 16. rujna 2020.

Odličan omlet iz pećnice sa špinatom i gljivama

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo brzinsko jelo miks je quichea i fritate. Nema prhkog tijesta, ali je zato smjesa obogaćena vrhnjem

Jednostavnije od ovog zdravog i vegetarijanskog recepta ne ide! Slastan i bogat omlet iz pećnice, punjen gljivama i s jednom ili više vrsta sireva, garancija je za savršeni doručak, brunch, lagani ručak i večeru.

Posluži ga uz laganu salatu, a po želji i uz hrskavu slaninu! Ostatke sačuvaj i stavi u hladnjak te ih ponovno podgrij kada ogladniš.

 

Možda vas zanima... Fritata s tikvicama - brzinski ručak za radni tjedan Recepti

 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 g  gljiva (šampinjoni ili bukovače)
  • 130 g luka 
  • 1 žlica češnjaka 
  • 140 g svježeg špinata
  • 6 velikih jaja
  • 50 mL mlijeka
  • 50 mL vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žlica svježih listova timijana
  • Sol, papar
  • 165 g parmezana ili naribane goude

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim ili kalup za pečenje premaži uljem ili masti po izboru.
  2. Zagrij ulje u velikoj tavi. Dodaj u nju gljive. Peci ih, povremeno miješajući, dok ne porumene i omekšaju, oko osam minuta. Dodaj zatim luk i češnjak. Peci dok ne omekšaju, oko pet minuta. Dodaj zatim špinat, miješaj sve dok se ne smanji, oko minutu do dvije. Makni s vatre.
  3. Umuti jaja, mlijeko, vrhnje, senf, timijan, sol i papar u srednje velikoj zdjeli. Dodaj zatim u nju mješavinu gljiva i špinata i dobro promiješaj. Dodaj sir i opet promiješaj.
  4. Uz pomoć žlice ulij dobivenu smjesu u kalup. Peci dok se ne stegne i ne porumeni, oko 20 do 30 minuta.
  5. Ostavi da odstoji 10 minuta, po želji posipaj dodatno sirom i posluži toplo.

U slast!

 

 

Fritata Možda vas zanima... Doručak i ručak: Fritata s cherry rajčicama i skutom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.