gastro postao
Scones su britanska peciva koja se poslužuju za doručak ili u popodnevnim satima, najčešće uz džem. Ovog ti puta donosimo recept za zanimljivu slanu verziju
Pogačice su savršen odabir za doručak i večeru, a lako ćeš ih uklopiti i u jelovnik za obiteljski ručak. U ovoj slanoj verziji zvijezda je cheddar, a osjetit ćeš i blago škakljanje kajenskog papra.
Smjesa je dovoljna za pripremu 15-ak sconesa, a ostatak možeš držati u zamrzivaču do tri mjeseca.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 25 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličice sode
- ½ žličice soli
- ¼ žličice kajenskog papra
- 100 g hladnog maslaca
- 100 g naribanog cheddara
- 250 ml mlaćenice
- 1 jaje
- 1 žlica vode
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu, kajenski papar i sol u jednoj posudi.
- Ubaci komadiće hladnog maslaca i kratko izmiksaj.
- Umiješaj sir i mlaćenicu, prebaci na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesi.
- Ponovno pobrašni površinu, razvaljaj tijesto tako da bude debelo jedan i pol centimetar pa izreži krugove.
- Premaži ih žumanjkom, premjesti na papir za pečenje i peci 15-ak minuta.
Uživaj!