gastro postao
Kremastu kombinaciju njoka, špinata i gljiva ubaci u pećnicu i pričekaj da se gornji sloj fino zapeče
Ako imaš zalihu zamrznutih njoka, ili paket u hladnjaku koji moraš hitno potrošiti, posluži se ovim praktičnim receptom. Sastojci su jednostavni i široko dostupni, količina je dovoljna za četiri serviranja, a priprema će ti oduzeti manje od pola sata. Ostatak će posla profesionalno odraditi pećnica.
U slučaju da živiš za sir, slobodno podebljaj količinu parmezana i mozzarelle. Dobar tek!
Sastojci:
- 900 g njoka
- 300 g mladog špinata
- 200 g pancete
- 250 g gljiva
- 3 režnja češnjaka
- 4 žlice maslaca
- 4 žlice brašna
- 700 ml mlijeka
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- Malo muškatnog oraščića
- 50 g parmezana
- 120 g mozzarelle
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Duboku posudu za pečenje premaži maslacem.
- Skuhaj njoke prema uputama na pakiranju. Minutu prije kraja dodaj i špinat. Čim njoke isplivaju, brzo izvadi i njih i špinat i dobro ocijedi.
- Pancetu peci na tavici dok ne postane hrskava pa je izvadi na tanjurić.
- U toj istoj tavi, na masnoću preostalu od pancete, dodaj maslac i narezane gljive. Miješaj i pričekaj otprilike pet minuta da omekšaju pa dodaj sitno nasjeckani češnjak.
- Kad češnjak omekša, dodaj brašno i dobro promiješaj. Potom polako ulijevaj mlijeko, začini, dodaj parmezan i kuhaj dok smjesa ne postane gušća.
- Potom umiješaj njoke i špinat, komadiće slanine i svježe mozzarelle. Pažljivo promiješaj i prebaci u posudu za pečenje.
- Peci između 20 i 30 minuta, sve dok njoki ne poprime zlatnu boju.