Recepti 22. rujna 2020.

Odlični njoki sa špinatom i gljivama

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremastu kombinaciju njoka, špinata i gljiva ubaci u pećnicu i pričekaj da se gornji sloj fino zapeče

Ako imaš zalihu zamrznutih njoka, ili paket u hladnjaku koji moraš hitno potrošiti, posluži se ovim praktičnim receptom. Sastojci su jednostavni i široko dostupni, količina je dovoljna za četiri serviranja, a priprema će ti oduzeti manje od pola sata. Ostatak će posla profesionalno odraditi pećnica. 

U slučaju da živiš za sir, slobodno podebljaj količinu parmezana i mozzarelle. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Brzi ljetni ručak: Zapečeni njoki s graškom i šunkom Recepti

 

Sastojci:

  • 900 g njoka
  • 300 g mladog špinata
  • 200 g pancete
  • 250 g gljiva
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice brašna
  • 700 ml mlijeka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra
  • Malo muškatnog oraščića
  • 50 g parmezana
  • 120 g mozzarelle

 

Možda vas zanima... Njoki u umaku od limuna, špinata i graška Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Duboku posudu za pečenje premaži maslacem.
  2. Skuhaj njoke prema uputama na pakiranju. Minutu prije kraja dodaj i špinat. Čim njoke isplivaju, brzo izvadi i njih i špinat i dobro ocijedi.
  3. Pancetu peci na tavici dok ne postane hrskava pa je izvadi na tanjurić. 
  4. U toj istoj tavi, na masnoću preostalu od pancete, dodaj maslac i narezane gljive. Miješaj i pričekaj otprilike pet minuta da omekšaju pa dodaj sitno nasjeckani češnjak.
  5. Kad češnjak omekša, dodaj brašno i dobro promiješaj. Potom polako ulijevaj mlijeko, začini, dodaj parmezan i kuhaj dok smjesa ne postane gušća. 
  6. Potom umiješaj njoke i špinat, komadiće slanine i svježe mozzarelle. Pažljivo promiješaj i prebaci u posudu za pečenje. 
  7. Peci između 20 i 30 minuta, sve dok njoki ne poprime zlatnu boju. 

 

Možda vas zanima... Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.