Recepti 01. ožujka 2017.

Okrijepite se gustom juhom od batata

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova slasna juha idealna je za današnji dan ako postite, ali i za vegane i vegetarijance jer ne sadrži meso.

Iako smo batat navikli jesti u nekim drugim kombinacijama, odličan je sastojak za gustu krem juhu.

Ovo je jedna od onih okrepljujućih juha kojih možete pojesti koliko god želite. Poslužite ju s preprženim kruhom ili hrskavim baguetteom. Za još bolji doživljaj, možete ju poslužiti i uz rižu, jer je ova juha tako gusta da djeluje poput umaka. A ako volite hrskavi okus u jelu, svakako dodajte i koji prženi lješnjak ili badem i dobit ćete vjerojatno najbolju i najzdraviju juhu koju ste probali!

Za mirisan i neodoljiv okus ove juhe zaslužni su celer, korijandar i kadulja, ali jednako tako i sam batat koji joj daje jednu divnu baršunastu gustoću.

Sastojci:

  • ​2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 stabljike celera, narezane na kolutiće
  • 2 naribana češnja češnjaka
  • 2 - 3 batata, oguljena i narezana
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1/2 žličice suhe kadulje
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 4 šalice povrtnog temeljca

Priprema:

  1. Zagrijati ulje pa dodati luk i celer i pirjati  nekoliko minuta dok ne omekša
  2. Dodati češnjak i pržiti još minutu pa ubaciti batat, korijandar, papriku, kadulju, sol i papar i kuhati još par minuta
  3. Zaliti temeljcem i pustiti da zakuha pa smanjiti vatru na najmanju temperaturu i kuhati 15 minuta - dok batat ne omekša
  4. Po želji, zdrobite batat drobilicom za krumpir kako bi juha bila još gušća
  5. Poslužite toplo i uživajte

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.