Iako smo batat navikli jesti u nekim drugim kombinacijama, odličan je sastojak za gustu krem juhu.
Ovo je jedna od onih okrepljujućih juha kojih možete pojesti koliko god želite. Poslužite ju s preprženim kruhom ili hrskavim baguetteom. Za još bolji doživljaj, možete ju poslužiti i uz rižu, jer je ova juha tako gusta da djeluje poput umaka. A ako volite hrskavi okus u jelu, svakako dodajte i koji prženi lješnjak ili badem i dobit ćete vjerojatno najbolju i najzdraviju juhu koju ste probali!
Za mirisan i neodoljiv okus ove juhe zaslužni su celer, korijandar i kadulja, ali jednako tako i sam batat koji joj daje jednu divnu baršunastu gustoću.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 2 stabljike celera, narezane na kolutiće
- 2 naribana češnja češnjaka
- 2 - 3 batata, oguljena i narezana
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 1 žličica slatke paprike
- 1/2 žličice suhe kadulje
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 4 šalice povrtnog temeljca
Priprema:
- Zagrijati ulje pa dodati luk i celer i pirjati nekoliko minuta dok ne omekša
- Dodati češnjak i pržiti još minutu pa ubaciti batat, korijandar, papriku, kadulju, sol i papar i kuhati još par minuta
- Zaliti temeljcem i pustiti da zakuha pa smanjiti vatru na najmanju temperaturu i kuhati 15 minuta - dok batat ne omekša
- Po želji, zdrobite batat drobilicom za krumpir kako bi juha bila još gušća
- Poslužite toplo i uživajte
Dobar tek!