Salata od tune možda zvuči kao jelo koje usput složiš dok čekaš da se skuha nešto ozbiljno. Ali u svojoj srži ona je sve samo ne dosadna. Ima tu nostalgije, konkretne teksture i prostora za improvizaciju.
Ako ćemo iskreno, većina nas je imala fazu kada smo dan za danom "gablec" otvarali mirisom tunjevine. I ne treba bježati te jednostavnosti — nego je fino zagrliti i reći: može i bolje.
Nova igra okusa
Zamisli salatu koja ima dobru osnovu, ali onda se dogodi jedan od onih sitnih twistova koji sve promijene. U ovom slučaju to je - tekućina od feferona iz staklenke. Ne, nije zabuna. Ne govorimo o ljutim papričicama, iako ni one nisu za odbaciti. Govorimo o onoj zlatno-zelenoj tekućini koja obično završi u sudoperu.
Tuna iz konzerve sjajna je baza za brojne gastro varijacije
Umjesto limunova soka, par kapi kiselkasto-ljutkaste salamure unosi totalni preokret. Rezultat? Lagano pikantan, sočan i puno zanimljiviji zalogaj. Tajna je u ravnoteži: octena baza prereže masnoću majoneze, začini zaokruže okus, a sol podigne sve što se moglo sakriti u konzervi.
Sve u jednoj zdjeli
Tuna, majoneza, sitno sjeckani celer, sol, papar i "guc" soka od feferona. To je osnova. A onda počinje igra: kapari, sitno sjeckana ljutika, svježi kopar ili peršin, pa i koji komadić ljute papričice. Sve zajedno stvara savršeno izbalansiranu, sočnu, kremastu, ali karakterom jaku salatu koja se jede vilicom iz zdjele ili složi na tostirani kruh — ovisno o raspoloženju.
Tekućina od ukiseljenih efferona mijenja priču
A ako želiš više...
Tekućina od feferona nije jedini igrač u ovoj gastro priči. Ako ti ostane još malo kreativnog zanosa, probaj sa salamurom od maslina, grčkim jogurtom, senfom ili čak dresingom za cezar salatu. Ako se osjećaš posebno inspirirano, možeš dodati masline, kisele krastavce, komadiće rajčice ili koromač. Bitno je samo da sve ima smisla tebi.
Isprobaj u ove ove super recepte s tunom!