gastro postao
Počastite se izvrsnim domaćim perecima čija priprema traje samo 45 minuta.
Čak i ako nemate iskustva u pripremi kruha i peciva, ovo vam tijesto neće stvarati probleme. Pratite upute i iznenadite najdraže domaćim perecima.
Osim ove slane verzije s krupnom soli, vrlo lako možete napraviti i slatku. Polovicu pereca premažite jajem prije pečenja i pospite krupnom soli, a drugu nakon pečenja premažite rastopljenim maslacem i umočite u smjesu šećera i cimeta.
Sastojci:
- 360 ml mlake vode
- 1 paket suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 500 g glatkog brašna
- 1 veliko jaje
- Krupna sol
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje.
- Kvasac istresite u mlaku vodu i dobro promiješajte. Dodajte sol i šećer i nastavite miješati.
- Postepeno dodajte brašno i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite nekoliko minuta.
- Razrežite na deset jednakih komada i svaki razvaljajte u duguljasti valjak istog promjera.
- Vrhove približite u kružni oblik, omotajte ih i oblikujte perec.
- U većoj posudi zagrijte vodu do vrenja i uronite svaki perec na 20 – 30 sekundi, a potom ih položite na lim za pečenje s razmakom.
- Razmutite jaje i premažite svaki perec, a potom ih pospite krupnom soli.
- Pecite ih 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, a potom lim pomaknite na najvišu rešetku i pećnici i pecite još nekoliko minuta. Pripazite da ne zagore!
Poslužite ohlađeno.