Punjena jaja, globalno poznata kao deviled eggs, savršen su uskrsni zalogajčić. Lijepo izgledaju, priprema je nezahtjevna i relativno brza, a možeš se igrati i okusima.
U svoja vražja jaja možeš dodati različite dodatke, poput senfa, ljutih umaka, mladog luka ili rotkvica, hrskave slanine, šunke ili sira. No sav će trud i kvalitetne namirnice biti uzaludni ako napraviš sljedećih pet grešaka...
1. Nemoj prekuhati jaja!
Neugodan miris, sivkasta ili zelenkasta boja i grudasta struktura posljedice su predugog kuhanja jaja ili vrenja vode. Skuhaj jaja prema uputama chefice Ivane Bekavac i napravi savršene pisanice.
2. Nemoj ih guliti kad su vruća
Budući da je u pitanju priprema vražjih jaja, koja moraju izgledati lijepo i privlačno, bila bi prava šteta da unerediš bjelanjak. Jaja guli kad su topla, a ne vruća, i to tako da ih lagano zarolaš po kuhinjskoj površini. Bit će puno jednostavnije i daleko urednije.
3. Nemoj poslužiti grudastu smjesu od žumanjaka
Ako želiš puniti jaja kremastom smjesom, moraš se potruditi oko gnječenja žumanjaka vilicom. Možeš iskoristiti i pribor za gnječenje krumpira kako bi si olakšala posao. Samo strpljivo!
4. Nemoj pretjerati s majonezom
Previše majoneze greška je koju nećeš moći lako popraviti pa je dodaj postepeno, postigni željenu gustoću i obavezno probaj prije punjenja. Ako nisi fan majoneze, slobodno je zamijeni grčkim jogurtom.
5. Nemoj ih pripremati puno ranije
Najbolja će biti ako ih pripremiš dan ranije i dobro ohladiš. Jaja možeš skuhati, ohladiti i držati u zatvorenoj plastičnoj posudi nekoliko dana, no punjenje ne bi trebala pripremati unaprijed. Ni okus ni boja neće biti osobito privlačni, a tu je uvijek i zdravorazumski strah od pokvarene hrane.
Odaberi neki od naših recepata i uživaj u sezoni vražjih jaja!