gastro postao
Počasti se izvrsnim japanskim palačinkama koje su u posljednjih godina preplavile društvene mreže - s razlogom.
Recept za japanske palačinke ne razlikuje se mnogo od onog za američke, a izuzetak su dodatni bjelanjci. Upravo je snijeg od bjelanjaka krivac za teksturu i izgled ovih palačinki, koje služe kao doručak, brunch i desert.
Odlično pristaju uz med i javorov sirup, ali najbolje su kad su servirane uz žlicu tučenog vrhnja, svježe voće i malo šećera u prahu.
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 6 žlica šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličice sode
- 6 žlica brašna
- 50 ml hladnog mlijeka
- ½ žličice limunovog soka
- ½ žličice soli
- Malo maslaca
Priprema:
- Izmiksaj bjelanjke u čvrst snijeg sa soli i limunovim sokom. Postepeno dodaj pet žlica šećera.
- U žumanjke dodaj preostalu žlicu šećera, vaniliju, prašak za pecivo i umuti mutilicom. Potom dodaj brašno pa sjedini smjesu.
- U smjesu žumanjaka postepeno dodaj bjelanjke i lagano ih umiješaj špatulom.
- Zagrij malo maslaca na tavi, vatru smanji do kraja, postavi u tavu dublji okrugli kalup i izlij dio tijesta. Poklopi poklopec i peci tri do četiri minute. Makni poklopac i provjeri je li dno pečeno.
- Pažljivo preokreni palačinku pa peci još dvije do tri minute. Ponovi postupak s preostalim tijestom.
Posluži odmah!