Recepti 09. studenoga 2019.

Palačinke s jabukama ono su što ti subotom treba

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
S ovim doručkom oduševit ćeš sve ukućane.

Nema ništa ljepše od jutra koje počinje gomilom svježe ispečenih palačinki. Još ako su prelivene ljepljivim kompotom od jabuka i mirisnim cimetom - ne treba ti ništa više. OK, možda šalica kave ili čaja. 

 

Možda vas zanima... Izvanredne palačinke s jabukom, cimetom i karamelom Kolumne

 

Sastojci:

  • 1 i 1/3 šalice brašna
  • 1 i 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 i 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 4 žlice maslaca + za kuhanje
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 1/4 šalica mlijeka
  • 4 velike jabuke, oguljene i nasjeckane  (oko 5 do 6 šalica)
  • 1/2 šalice smeđeg šećera

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, 1 žličicu cimeta, šećer i sol.
  2. Otopiti 2 žlice maslaca.
  3. U velikoj zdjeli umutiti žumanjak, vaniliju, mlijeko i rastopljeni maslac.
  4. Nježno dodati suhe sastojke u vlažne sastojke i lagano miješati dok se sastojci ne sjedine. Dodati 1 i 1/2 šalice nasjeckane jabuke.
  5. U drugoj srednjoj zdjeli mikserom istući bjelanjke i napraviti čvrsti snijeg. Zatim snijeg dodati u tijestu i lagano miješati lopaticom dok se sve ne sjedini. 
  6. Napraviti preljev od jabuka. U maloj tavi na srednje jakoj vatri otopiti preostale 2 žlice maslaca. Dodati preostale jabuke, smeđi šećer, 1/2 žličice cimeta i 1/4 šalice vode. Kuhati uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju, oko 10 do 15 minuta.
  7. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopiti 1 žlicu maslaca. Uliti oko 1/4 šalice tijesta za palačinke u tavu. Kada se pojave mali mjehurići, otprilike 1 do 2 minute, okrenuti je i nastaviti kuhati dok obje strane ne postanu zlatne. 
  8. Poslužiti palačinke prelivene smjesom od jabuka.

 

Možda vas zanima... FIne palačinke od samo dva sastojka iz svakog hladnjaka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.