gastro postao
S ovim doručkom oduševit ćeš sve ukućane.
Nema ništa ljepše od jutra koje počinje gomilom svježe ispečenih palačinki. Još ako su prelivene ljepljivim kompotom od jabuka i mirisnim cimetom - ne treba ti ništa više. OK, možda šalica kave ili čaja.
Sastojci:
- 1 i 1/3 šalice brašna
- 1 i 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 i 1/2 žličice cimeta
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 4 žlice maslaca + za kuhanje
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 1/4 šalica mlijeka
- 4 velike jabuke, oguljene i nasjeckane (oko 5 do 6 šalica)
- 1/2 šalice smeđeg šećera
Priprema:
- U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, 1 žličicu cimeta, šećer i sol.
- Otopiti 2 žlice maslaca.
- U velikoj zdjeli umutiti žumanjak, vaniliju, mlijeko i rastopljeni maslac.
- Nježno dodati suhe sastojke u vlažne sastojke i lagano miješati dok se sastojci ne sjedine. Dodati 1 i 1/2 šalice nasjeckane jabuke.
- U drugoj srednjoj zdjeli mikserom istući bjelanjke i napraviti čvrsti snijeg. Zatim snijeg dodati u tijestu i lagano miješati lopaticom dok se sve ne sjedini.
- Napraviti preljev od jabuka. U maloj tavi na srednje jakoj vatri otopiti preostale 2 žlice maslaca. Dodati preostale jabuke, smeđi šećer, 1/2 žličice cimeta i 1/4 šalice vode. Kuhati uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju, oko 10 do 15 minuta.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopiti 1 žlicu maslaca. Uliti oko 1/4 šalice tijesta za palačinke u tavu. Kada se pojave mali mjehurići, otprilike 1 do 2 minute, okrenuti je i nastaviti kuhati dok obje strane ne postanu zlatne.
- Poslužiti palačinke prelivene smjesom od jabuka.