gastro postao
Osim što je savršeno osvježavajuća, kremasta i lagana, panna cotta osvaja i jednostavnom pripremom
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 283
Potrebno vam je
- 500 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica šećer, kristal
- 1 žlica med, vrcani
- 1 kom mahuna vanilije
- 1 kom limunova korica
- 200 ml jogurt (3.2% masti)
- 10 g zelatina
- 200 g jagode
- 25 ml sok od limuna (prirod. svježi)
Priprema
- Želatinu potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.
- U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
- Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi.
- Dodajte jogurt, promiješajte pa kremu izlijte u 6 čaša ili manjih posudica. Kratko ostavite hladiti na sobnoj temperaturi a zatim još 2-3 sata u hladnjaku, da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).
- Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite vilicom i ostavite 10 minuta, da puste sok.
- Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (3-4 minute).
- Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ohladite. Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.