gastro postao
Počastite se jesenskim desertom u obliku ove divne i slasne torte s kestenom i dunjama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 10
Kesten biskvit
- 500 g kesten pirea
- 6 bjelanjaka
- 2 žumanjka
- 3 žlice meda
- 3 žlica pšeničnog brašna
- 1 žlica tamnog ruma
Biskvit od buće
- 1 muškatna tikva
- 3 bjelanjka
- 7 žumanjaka
- 1 mala žlica šafrana
- 3 žlice meda
- 3 žlica pšeničnog brašna
Parfe od dunje
- 500 ml vrhnja
- 3 dunje
- 250 ml vode
- 1 žlica agar-agara
- 3 žlice meda
- 2 žlica agavina sirupa
- 1 mala žlica vanilije bourbon
Priprema
- Kesten biskvit - istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i dodaj žumanjke. Polako dodaj med, kesten pire i na kraju rum. Ako ti se čini prerijetko dodaj i malo brašna. Namasti kalup za torte i ulij biskvit. Stavi peći na 170 stupnjeva.
- Biskvit od buče - nareži buču na kockice i skuhaj je pa napravi pire. Istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i dodaj žutanjke. Polako dodaj pire od buče i brašno. Stavi peći na 170 stupnjeva dvadesetak minuta dok ne dobije blago smeđu boju po površini.
- Parfe od dunje - oguli dunje te ih nareži na manje dijelove i kuhaj ih u vodi dok ne omekša. U vodu dodaj med i agavin sirup. Nakon što dunje omekšaju, izvadi ih i stavi u blender, ali vodu od kuhanja ne bacaj! U vodu od kuhanja stavi žlicu agara i miješaj na vatri dok se ne rastopi. Tu vodu s agarom dodaj u blender s dunjama i još promiješaj dok se ne stopi. Istuci slatko vrhnje i u njega polako dodaj ohlađeni pire od dunje.
- Slaganje torte - Biskvit od kestena prerežeš na dva dijela
- Biskvit od buče prerežeš na dva dijela
- Slažeš prvo biskvit od kestena, kojeg premažeš tanko s parfeom od dunje (1/4)
- Na to dodaš biskvit od buče kojeg isto premažeš parfeom od dunje (2/4)
- Još jednom sve ponoviš
- Na kraju sve premažeš s ostatkom smjese.
Uživajte!