gastro postao
Desert koji je originalno smišljen u čast ruske balerine Ane Pavlove tokom jednog od njenih posjeta Novom Zelandu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 219
Potrebno vam je
- 8 kom bjelanjak kokošji
- 150 g šećer, u prahu
- 30 g gustin
- 500 g jagode
- 2.50 dl vrhnje za šlag
- 2 žlica šećer, kristal
- 20 ml konjak (38 vol % alkoh.)
Priprema
- Okrugli kalup pokrijte pergamentnim papirom. Pećnicu zagrijte na 100°C.
- Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg te, stalno miješajući, postupno dodajte šećer. Prosijte šećer u prahu sa škrobnim brašnom, pa i to umiješajte u snijeg.
- Slastičarsko vrećicom nanosite snijeg na papir od sredine spiralno prema rubovima. Vanjski rub ukrasite kružićima snijega.
- Pecite kore 60 minuta na 140°C. Ugasite pećnicu i ostavite kore unutra da se još malo suše. Izvadite i ostavite tri sata. Oprezno maknite papir.
- Jagode operite i ocijedite. čvrsto istucite vrhnje sa šećerom i umiješajte konjak. Time napunite kolač, a odozgo ravnomjerno posložite jagode.
Kad u snijeg od bjelanjaka dodajete škrobno brašno i prosijani šećer, nemojte ih umiješati električnim mikserom nego lagano kuhačom. Za čokoladni snijeg snijegu od bjelanjaka, nakon što umiješate škrobno brašno, dodajte prosijani kakao ili naribanu čokoladu.
Izvor Skuhatćute