gastro postao
Pečena bundeva uz pomoć sjemenki, datulja i lišća maslačka poprimit će sasvim novo lice
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 27
Potrebno vam je
- 0.30 šalica sjemenke bundeve, oljušt. sušene
- 1 šalica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1800 g buča
- 1 žlica kadulja
- svježe mljeveni papar
- 0.25 šalica limunov sok
- 0.25 šalica peršin, list
- maslačak
- 100 g datulje
- 50 g parmezan
Priprema
- Pećnicu zagrijati na 190˚C, a rešetke postaviti na gornju i donju trećinu pećnice. Bučine sjemenke posložiti na lim za pečenje (obložen papirom za pečenje) u jednom sloju i peći dok lagano posmeđe i puste aromu, oko 7 minuta. Jednom ili dva puta promiješati.
- Tostirane sjemenke začiniti sa žličicom maslinovog ulja i prstohvatom soli, promiješati i ostaviti da se ohlade a zatim ih grubo usitniti. Mogu se pripremiti dan ranije i čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
- Pećnicu pojačati na 220 ˚C. Polovice buče postaviti na dasku za rezanje i oštrim nožem pažljivo odstraniti koru. Narezati po dužini na kriške debljine 2 cm.
- Narezanu buču pomiješati sa ¼ šalice maslinovog ulja i kaduljom u većoj zdjeli. Začiniti sa soli i paprom pa sve dobro promiješati. Buču posložiti u dva lima za pečenje i istovremeno peći u zagrijanoj pećnici oko 30 min. Jedan lim postaviti u gornju a drugi u donju trećinu pećnice, a nakon 15 min zamijeniti mjesta limova. Buča je pećena kada se može lako probosti vilicom.
- Pomiješati preostalih pola šalice ulja, limunov sok i peršin u posebnoj zdjeli. Začiniti sa soli i paprom.
- Lišće maslačka staviti u drugu zdjelu i začiniti sa žlicom pripremljenog dresinga te začiniti sa soli i paprom pa promiješati.
- Datulje i parmezan dodati u zdjelu s preostalim dresingom.
- Na tanjur servirati maslačak, dodati toplu buču, preliti dresingom s datuljama i posipati tostiranim bučinim sjemenkama.