Recepti 13. listopada 2014.

Pečena buča s datuljama i košticama

Pečena buča s datuljama i košticama
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečena bundeva uz pomoć sjemenki, datulja i lišća maslačka poprimit će sasvim novo lice

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 27

Potrebno vam je

  • 0.30 šalica sjemenke bundeve, oljušt. sušene
  • 1 šalica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1800 g buča
  • 1 žlica kadulja
  • svježe mljeveni papar
  • 0.25 šalica limunov sok
  • 0.25 šalica peršin, list
  • maslačak
  • 100 g datulje
  • 50 g parmezan

Priprema

  1. Pećnicu zagrijati na 190˚C, a rešetke postaviti na gornju i donju trećinu pećnice. Bučine sjemenke posložiti na lim za pečenje (obložen papirom za pečenje) u jednom sloju i peći dok lagano posmeđe i puste aromu, oko 7 minuta. Jednom ili dva puta promiješati.
  2. Tostirane sjemenke začiniti sa žličicom maslinovog ulja i prstohvatom soli, promiješati i ostaviti da se ohlade a zatim ih grubo usitniti. Mogu se pripremiti dan ranije i čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
  3. Pećnicu pojačati na 220 ˚C. Polovice buče postaviti na dasku za rezanje i oštrim nožem pažljivo odstraniti koru. Narezati po dužini na kriške debljine 2 cm.
  4. Narezanu buču pomiješati sa ¼ šalice maslinovog ulja i kaduljom u većoj zdjeli. Začiniti sa soli i paprom pa sve dobro promiješati. Buču posložiti u dva lima za pečenje i istovremeno peći u zagrijanoj pećnici oko 30 min. Jedan lim postaviti u gornju a drugi u donju trećinu pećnice, a nakon 15 min zamijeniti mjesta limova. Buča je pećena kada se može lako probosti vilicom.
  5. Pomiješati preostalih pola šalice ulja, limunov sok i peršin u posebnoj zdjeli. Začiniti sa soli i paprom.
  6. Lišće maslačka staviti u drugu zdjelu i začiniti sa žlicom pripremljenog dresinga te začiniti sa soli i paprom pa promiješati.
  7. Datulje i parmezan dodati u zdjelu s preostalim dresingom.
  8. Na tanjur servirati maslačak, dodati toplu buču, preliti dresingom s datuljama i posipati tostiranim bučinim sjemenkama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.