Ovaj genijalan doručak ili izdašno predjelo spremno je za 25 minuta. Donosimo recept za pečena jaja na talijanski način...
Pečena jaja na talijanski način baš su fina, genijalna i slasna! Ovaj odličan, konkretan i hranjiv doručak ili izdašno predjelo spremno je za 25 minuta.
A dok se jaja na talijanski način lagano peku u pećnici, stigneš pripremiti sve ostalo za raskošan doručak ili brunch - kruh, peciva, maslac, marmeladu, kavu, čaj, svježe cijeđeni sok... ili pak zgotoviti glavno jelo ako ova pečena jaja na talijanski način poslužuješ kao predjelo.
U svakom slučaju - dobar tek!
Jaja
foto: Olga Kudriavtseva/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pečena jaja na talijanski način
8 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Baguette
1
kom
Maslinovo ulje
1,50
žlica
Mozzarella
8
kriška
Talijanska pureća kobasica
300
g
Luk
1,50
šalica
Češnjak
3
režanj
Pelati iz konzerve
800
g
Origano - svježi
1,50
žličica
Sol
0,75
žličica
Jaje
4
kom
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200°C. Stavi kriške baguettea na lim za pečenje; premaži ih uljem i na svaku stavi po 2 kriške mozzarelle. Peci dok sir ne postane svijetle zlatno smeđe boje, oko 12 minuta.
U međuvremenu zagrij veliku neljepljivu tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodaj kobasicu i prži, miješajući i lomeći ju drvenom kuhačom oko 5 minuta.
Dodaj luk i češnjak i nastavi dinstati, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 3 minute.
Umiješaj rajčice, origano i sol. Pusti da zavrije i kuhaj uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minute.
Smanji temperaturu pećnice na 190°C.
Razbij jaja u umak, ostavljajući razmak između njih. Pospi ih paprom. Prebaci u pećnicu i peci dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu mekani, 7-9 minuta.
Pospi svježim origanom. Posluži u zdjelicama uzpečeni baguette s mozzarellom.