Svježoj ribi ponekad ne treba ništa više od malo maslinova ulja, svježeg začinskog bilja i limuna da se vrlo brzo pretvori u izvanserijski ručak ili večeru. Ako si od osoba koje pri tome vole jesti zdravo, onda je ovo definitivno tvoj novi favorit.
Pastrvu je dovoljno, doslovno, obložiti i staviti je u pećnicu na 20-tak minuta. No, trebaš paziti i na to da pastrva ipak ima dosta kostiju pa svakako provjeri kako ih otkostiti, ali da riba ostane cijela.
Ako ti se, pak, sviđa rustikalni izgled serviranog jela možeš ribi jednostavno prerezati hrbat nakon kuhanja i oblikovati je u obliku leptira.
Pečene pastrve s limunom i aromatičnim biljem
Sastojci:
- 4 pastrve, očišćene
- 3 žlice listića svježeg bosiljka, nasjeckanog
- sok od 2 limuna
- 2 žlice maslinova ulja + za premazati posudu za pečenje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 limun, narezan na tanke ploške
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Pomiješaj bosiljak, limunov sok i maslinovo ulje te time nadjeni pastrve. Posoli ih i popapri.
- Pastrve stavi u nauljenu posudu za pečenje, pa po njima raspodijeli ploške limuna. Peci 15 do 20 minuta, odnosno dok se meso pastrva ne bude moglo na pritisak vilicom razdvajati na listiće.