Sve slavne kuharice imaju svoju tajnu najsočnijeg pečenog pileta. No ima je i jedna kraljica, supruga britanskog kralja Charlesa III. - Camilla.Naime, sin kraljice Camille, gastro kritičar i pisac Tom Parker-Bowles u svojoj kuharici 'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile na način kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka.
Tom Parker-Bowles i majka Camilla
"Moja supruga zaklela se da će baciti pečeno pile kroz prozor ako ga još jednom spomenem. No to je jelo uistinu obilježilo moje djetinjstvo i mladost, i svaki put ga spomenem ako me netko pita je li moja mama dobra kuharica.
Camilla je kraljica slanih jela
Odlično je kuhala slana jela, a deserti je baš i nisu previše zanimali. Zapravo, sve što je zahtijevalo precizno mjerenje sastojaka i praćenje recepta, je izbjegavala. No to nama djeci nije ni smetalo – sestra i ja ionako smo bili obožavatelji kupovnih slatkiša", govori Tom Parker-Bowles.
'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' - kuharica Toma Parkera-Bowlesa
Poznati gastro kritičar i sin nove kraljice otkriva majčine savjete za savršeno pečeno pile:
- Kupi najbolje pile koje si možeš priuštiti. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile iz slobodnog uzgoja, nego hrpu onih bezukusnih uvezenih masovno uzgojenih pilića.
- Odreži zadak pileta i postavi ga na prsa od pileta tijekom pečenja – to će poboljšati okus, a budući da taj dio pileta ima puno masnoće ni prsa se neće presušiti jer će se na njih postupno topiti masnoća iz zatka.
Donosimo i kompletan recept za pečeno pile kraljice Camille…
Pečeno pile - s limunom, solju, paprom i maslacem