Pesto alla Trapanese, podrijetlom iz grada Trapanija na zapadnoj obali Sicilije, prava je tradicionalna delicija koja kombinira bademe, sir pecorino romano, svježe rajčice, češnjak i maslinovo ulje.
Ti sastojci se usitnjavaju u kremasti umak te povezuju limunovim sokom i svježim biljem (obično mentom, bosiljkom ili mješavinom oboje),a poslužuju s tjesteninom busiate, također iz Trapanija.
Nutritivno bogat i jako, jako fin
Vjeruje se kako je pesto stigao u Trapani na genoveškim brodovima koji su u srednjem vijeku pristajali u luci, a lokalno stanovništvo je počelo stvarati jelo s lokalnim sastojcima poput badema i rajčica.
Ovaj pesto je i savršen primjer kako ukusni obroci mogu biti i nutritivno bogati. Bademi obiluju zdravim mastima i vitaminom E, dok rajčice donose obilje vitamina C i antioksidansa. Sir pecorino romano dodaje potrebne proteine, a maslinovo ulje zdrave masnoće koje podržavaju zdravlje srca.
Svježe začinsko bilje poput mente i bosiljka unosi dodatne vitamine i minerale, a limunov sok daje osvježavajući okus i pomaže u apsorpciji željeza iz drugih sastojaka.
Ovaj pesto možeš zamrznuti do 2 mjeseca u hermetički zatvorenoj posudi ili u prekrivenoj posudi za led. Odmrzni najmanje sat vremena prije upotrebe.
Isprobaj i ove umake!