Recepti Tjestenina 26. kolovoza 2024.

Pesto alla Trapanese: kako pripremiti hit umak

Umak
10 MIN
0 MIN
10
SREDNJE
Pesto alla Trapanese
Pesto alla Trapanese
foto: @chic_chic_chocolat Instagram
Ukusan, jednostavan i poseban kao njegov svijetlo zeleni rođak klasični pesto, ovaj sicilijanski umak - pesto alla trapanese, ćeš obožavati

Pesto alla Trapanese, podrijetlom iz grada Trapanija na zapadnoj obali Sicilije, prava je tradicionalna delicija koja kombinira bademe, sir pecorino romano, svježe rajčice, češnjak i maslinovo ulje.

Ti sastojci se usitnjavaju u kremasti umak te povezuju limunovim sokom i svježim biljem (obično mentom, bosiljkom ili mješavinom oboje),a  poslužuju s tjesteninom busiate, također iz Trapanija.

pesto Možda vas zanima... Pesto - jedan od najboljih umaka na svijetu Špajza

Nutritivno bogat i jako, jako fin

Vjeruje se kako je pesto stigao u Trapani na genoveškim brodovima koji su u srednjem vijeku pristajali u luci, a lokalno stanovništvo je počelo stvarati jelo s lokalnim sastojcima poput badema i rajčica.

Ovaj pesto je i savršen primjer kako ukusni obroci mogu biti i nutritivno bogati. Bademi obiluju zdravim mastima i vitaminom E, dok rajčice donose obilje vitamina C i antioksidansa. Sir pecorino romano dodaje potrebne proteine, a maslinovo ulje zdrave masnoće koje podržavaju zdravlje srca.

Svježe začinsko bilje poput mente i bosiljka unosi dodatne vitamine i minerale, a limunov sok daje osvježavajući okus i pomaže u apsorpciji željeza iz drugih sastojaka.

Ovaj pesto možeš zamrznuti do 2 mjeseca u hermetički zatvorenoj posudi ili u prekrivenoj posudi za led. Odmrzni najmanje sat vremena prije upotrebe.

Ne gasi ekran dok kuham

Pesto alla Trapanese
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Cherry rajčice 240 g
  • Pecorino romano 60 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Chili pahuljice 1 žličica
  • Tostirani bademi 60 g
  • Maslinovo ulje 0,33 šalica
  • Listići mente 0,25 šalica
  • Svježi bosiljak 0,25 šalica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Dodaj sve sastojke u blender ili multipraktik i usitnjavaj dok smjesa ne postane dobro sjedinjena i relativno glatka, ali da još uvijek zadrži malo teksture.


  2. Kušaj i dodaj još limunovog soka, soli i papra po potrebi.

    Prebaci u hermetički zatvorenu posudu i poravnaj vrh. Prelij s malo maslinova ulja da prekrije vrh i čuvaj u hladnjaku do tjedan dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

125 kcal

6 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

3,00 g

1 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Isprobaj i ove umake!

Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza Umak od gljiva Možda vas zanima... Imamo recept za umak koji svako jelo čini boljim Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.