Pečena piletina baš zna biti dosadna, zato donosimo recept za pile pečeno na limenci piva. Obavezno isprobaj, neće požaliti, nego ćeš nas pohvaliti!
Pile pečeno na limenci piva?! O da, i izvrsno je! Za one koji se još čude ovom slasnom načinu pripremanja cijelog pileta donosimo ovaj odličan recept koji će te spasiti od uvijek iste, dosadne i presušene piletine!
Pivo cijelo vrijeme tijekom pečenja lagano podlijeva pile pa tako ono ostaje sočno, a dobiva i dodatni okus. Važni su i začini kojima treba natrljati pile prije pečenja, a u začine je dobro umiješati i žlicu tamnog smeđeg šećera kako bi se kožica pileta ljepše karamelizirala. Rezultat - najslasnije pečeno pile ikad!
A sad si ti na redu - koje pivo biraš za ovaj slasni pothvat?
Pile pečeno na limenci piva
foto: Nicole Washington/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
PIle pečeno na limenci piva
8 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tamni smeđi šećer
1
žlica
Sol
1
žlica
Timijan
2
žličica
Mljevena paprika - slatka
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Kajenska papričica
0,13
žličica
Pile - cijelo
1
kom
Limenka piva
1
kom
Postupak
Zagrij roštilj na visoku temperaturu; zatvori poklopac i zagrijavaj 10 minuta.
Ako nemaš roštilj s poklopcem, pile možeš ispeći i u pećnici.
U maloj zdjelici pomiješaj smeđi šećer, sol, sušeni timijan, mljevenu papriku, papar, češnjak u prahu i kajensku papričicu u prahu.
Ukloni vrat i iznutrice (ako ih ima) iz piletine. Začini piletinu mješavinom začina sa svih strana, pazeći da začini dođu i ispod kože prsa i bedara.
Izlij (i, naravno - popij!) otprilike pola limenke piva. Okreni pile batcima prema dolje i pažljivo ga navuci preko limenke s pivom. Bataci bi trebali dodirivati ravnu površinu.
Smanji plamenik na srednje nisku temperaturu; stavi pile na najhladniji dio roštilja. Poklopi i peci 40 minuta. (Temperatura unutar roštilja trebala bi biti oko 175 °C.)
Okreni pile za 180°, zatvori poklopac i nastavi peći dok termometar umetnut u najdeblji dio pilećih prsa ne pokaže 74 °C, otprilike još 20 minuta.
Koristeći velike hvataljke u jednoj ruci i zamotane papirnate ubruse u drugoj, pažljivo premjesti pile zajedno s limenkom na čisti lim za pečenje i skini ga s limenke.
Ostavi piletinu da odstoji barem 10 minuta, zatim je nareži i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
676 kcal
33 %
MASTI
44,00 g
61 %
KOLESTEROL
0,22 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
55,00 g
110 %
Svi oni koji nemaju roštilj s poklopcem, neka ne očajavaju. Na ovaj način pile se može pripremiti i u pećnici, a u pećnici se može koristiti i pivo u staklenoj boci (isprobano!), samo prije pečenja treba dobro oprati bocu i skinuti s nje sve etikete.
Isprobaj i ove načine pečenja pileta, a doznaj i nešto o kuhanju s pivom: