gastro postao
Pileća prsa aromatizirana miješanim začinskim biljem u finom umaku od gljiva
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 25
Potrebno vam je
- 4 filet pile (bijelo meso bez kosti)
- krupna morska sol
- svježe mljeveni papar
- 8 kriška pršut
- 32 list list bosiljka
- 3 žlica maslac, neslani
- 1 g ulje maslinovo
- 400 g šampinjoni (uzgojeni)
- 2 šalica pileći temeljac
- 1 mala žlica vinski ocat
- 2 mala žlica mješavina suhih začina
Priprema
- Prepolovite pileća prsa po debljini (horizontalno) tako da s jedne strane ostanu pričvršćena. Polovice otvorite kao knjigu i istucite ih batom za meso do debljine 5-6 mm. Sa svih strana začinite sa soli i paprom.
- Piletinu okrenite na izrezanu stranu pa naslažite po 2 kriške pršuta na površinu ostavljajući prazan 1 cm od ruba mesa. Na pršut poslažite 8 listova bosiljka. Piletinu zatim zarolajte i povežite s kuhinjskim konopcem. Postupak ponovite i s preostalom piletinom.
- Pećnicu zagrijte na 230˚C. Zagrijte 1 žlicu maslaca u većoj vatrostalnoj tavi i pecite zarolanu piletinu dok poprimi smeđu boju sa svih stranu, oko 8-10 minuta. Zatim prebacite tavu u zagrijanu pećnicu. Kada temperatura u centru piletine dosegne 70˚C pecite još 7-8 minuta. Pečenu piletinu premjestite na tanjur da odstoji 10-ak minuta.
- Eventualne otpatke od pečenja piletine odbacite iz tave pa otopite 1 žlicu maslaca i pirjajte šampinjone dok ne poprime karakterističnu boju i puste vlagu. Začinite sa soli i paprom, dodajte temeljac i ocat. Kuhajte dok se tekućina ne zgusne i reducirajte, 10-12 minuta. Umiješajte preostalu žlicu maslaca i začinsko bilje.
- Skinite konopac s piletine te narežite poprečno na odreske debljine 1-1,5 cm i prelijte umakom od gljiva.
Pileća prsa aromatizirana miješanim začinskim biljem u finom umaku od gljiva