Recepti Piletina 18. lipnja 2025.

Piletina s ananasom iz pećnice, bolja nego s roštilja!

Piletina
20 MIN
50 MIN
8
JEDNOSTAVNO
BBQ piletina s ananasom iz pećnice
BBQ piletina s ananasom, ali iz pećnice
foto: @SixSistersStuff Pinterest
Tko kaže da ne možeš imati roštilj bez roštilja?! Ova sočna piletina s bogatim, pikantno-slatkim umakom i ananasom nadmašit će sva tvoja očekivanja

BBQ piletina s ananasom iz pećnice dušu je dala za situacije kad nemaš vremena (ili volje) paliti roštilj, ali želiš servirati nešto što miriše i izgleda kao da je došlo "s vatre".

Upravo zahvaljujući pečenju na visokoj temperaturi i kratkom završnom pečenju pod grilom, kožica piletine postaje savršeno hrskava i karamelizirana. Osim toga, možeš unaprijed marinirati piletinu i pripremiti umak, pa na dan serviranja sve samo ispeći i dovršiti.

Grilani ananas Možda vas zanima... Baci ananas na roštilj i dobit ćeš genijalan zalogaj! Recepti

Detalji koji čine razliku

Sve što ti treba je lim za pečenje, a rezultat su sočni pileći zabatci i bataci s hrskavom kožicom, obogaćeni pečenim ananasom, svježim mladim lukom i lagano ljutim jalapeñom. Umak se izvrsno slaže i s drugim vrstama mesa, poput svinjetine ili puretine, a ako voliš eksperimentirati, možeš dodati i drugo voće (mango, breskvu).

Piletinu s ananasom posluži uz rižu, salatu ili jednostavno uz kruh da se pokupi svaka kap umaka.

Tajni sastojak koji običnu salatu od tjestenine pretvara u zvijezdu stola | Author: Freepik Ananas foto: Freepik

Ne gasi ekran dok kuham

BBQ piletina s ananasom iz pećnice
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Ananas - konzerva 1 kom
  • Kečap 1 šalica
  • Smeđi šećer 0,25 šalica
  • Worcestershire umak 2 žličica
  • Češnjak u prahu 1 žličica
  • Gorušica 1 žličica
  • Kajenska papričica 1 žličica
  • Piletina - batak i zabatak 900 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Mladi luk 2 kom
  • Jalapeño papričica 1 kom
Postupak
  1. U velikoj zdjeli izmiješaj sok od ananasa, kečap, smeđi šećer, Worcestershire umak, češnjak u prahu, mljevenu gorušicu i kajensku papričicu po ukusu, dok se ne sjedine. Odvoji 180 ml umaka u manju zdjelu i ostavi sa strane za premazivanje.


  2. Piletinu sa svih strana posoli i popapri. Stavi je u zdjelu s preostalim umakom i dobro promiješaj da se u potpunosti obloži. Pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta, a može i do 2 sata.


  3. Rešetku postavi na srednji položaj i zagrij pećnicu na 220 °C. Na lim obložen aluminijskom folijom poslaži piletinu kožom prema gore. Oko piletine rasporedi kolutove ananasa.


  4. Peci piletinu 30 minuta. Zatim premaži polovinom rezerviranog umaka i nastavi peći još oko 10 minuta, dok kožica ne postane hrskava i karamelizirana, a temperatura unutar piletine ne dosegne 74 °C. Na kraju uključi gril i zapeci piletinu 3–4 minute, pažljivo prateći da kožica ne zagori.


  5. Piletinu prebaci na pladanj, premaži ostatkom umaka i pospi mladim lukom i jalapeño papričicom narezanom na kolutiće.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

286 kcal

14 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

26,00 g

9 %

PROTEINI

21,00 g

42 %

Umak, koji se priprema od svega nekoliko sastojaka, možeš bez problema napraviti unaprijed i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Isprobaj i ove grill specijalitete...

Možda vas zanima... Roštiljanje bez mesa? Naravno! Špajza grilane breskve Možda vas zanima... GRILANE BRESKVE su vrhunski ljetni desert! Recepti Možda vas zanima... Tajna savršene marinade za roštilj je... Native sadržaj

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.