Tko kaže da ne možeš imati roštilj bez roštilja?! Ova sočna piletina s bogatim, pikantno-slatkim umakom i ananasom nadmašit će sva tvoja očekivanja
BBQpiletinas ananasom iz pećnice dušu je dala za situacije kad nemaš vremena (ili volje) paliti roštilj, ali želiš servirati nešto što miriše i izgleda kao da je došlo "s vatre".
Upravo zahvaljujući pečenju na visokoj temperaturi i kratkom završnom pečenju pod grilom, kožica piletine postaje savršeno hrskava i karamelizirana. Osim toga, možeš unaprijed marinirati piletinu i pripremiti umak, pa na dan serviranja sve samo ispeći i dovršiti.
Sve što ti treba je lim za pečenje, a rezultat su sočni pileći zabatci i bataci s hrskavom kožicom, obogaćeni pečenim ananasom, svježim mladim lukom i lagano ljutim jalapeñom. Umak se izvrsno slaže i s drugim vrstama mesa, poput svinjetine ili puretine, a ako voliš eksperimentirati, možeš dodati i drugo voće (mango, breskvu).
Piletinu s ananasom posluži uz rižu, salatu ili jednostavno uz kruh da se pokupi svaka kap umaka.
Ananas
foto: Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
BBQ piletina s ananasom iz pećnice
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ananas - konzerva
1
kom
Kečap
1
šalica
Smeđi šećer
0,25
šalica
Worcestershire umak
2
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Gorušica
1
žličica
Kajenska papričica
1
žličica
Piletina - batak i zabatak
900
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mladi luk
2
kom
Jalapeño papričica
1
kom
Postupak
U velikoj zdjeli izmiješaj sok od ananasa, kečap, smeđi šećer, Worcestershire umak, češnjak u prahu, mljevenu gorušicu i kajensku papričicu po ukusu, dok se ne sjedine. Odvoji 180 ml umaka u manju zdjelu i ostavi sa strane za premazivanje.
Piletinu sa svih strana posoli i popapri. Stavi je u zdjelu s preostalim umakom i dobro promiješaj da se u potpunosti obloži. Pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta, a može i do 2 sata.
Rešetku postavi na srednji položaj i zagrij pećnicu na 220 °C. Na lim obložen aluminijskom folijom poslaži piletinu kožom prema gore. Oko piletine rasporedi kolutove ananasa.
Peci piletinu 30 minuta. Zatim premaži polovinom rezerviranog umaka i nastavi peći još oko 10 minuta, dok kožica ne postane hrskava i karamelizirana, a temperatura unutar piletine ne dosegne 74 °C. Na kraju uključi gril i zapeci piletinu 3–4 minute, pažljivo prateći da kožica ne zagori.
Piletinu prebaci na pladanj, premaži ostatkom umaka i pospi mladim lukom i jalapeño papričicom narezanom na kolutiće.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
286 kcal
14 %
MASTI
11,00 g
15 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
26,00 g
9 %
PROTEINI
21,00 g
42 %
Umak, koji se priprema od svega nekoliko sastojaka, možeš bez problema napraviti unaprijed i držati u hladnjaku do 2 tjedna.