Recepti Piletina 18. lipnja 2025.

Piletina s ananasom iz pećnice, bolja nego s roštilja!

Piletina
20 MIN
50 MIN
8
JEDNOSTAVNO
BBQ piletina s ananasom iz pećnice
BBQ piletina s ananasom, ali iz pećnice
foto: @SixSistersStuff Pinterest
Tko kaže da ne možeš imati roštilj bez roštilja?! Ova sočna piletina s bogatim, pikantno-slatkim umakom i ananasom nadmašit će sva tvoja očekivanja

BBQ piletina s ananasom iz pećnice dušu je dala za situacije kad nemaš vremena (ili volje) paliti roštilj, ali želiš servirati nešto što miriše i izgleda kao da je došlo "s vatre".

Upravo zahvaljujući pečenju na visokoj temperaturi i kratkom završnom pečenju pod grilom, kožica piletine postaje savršeno hrskava i karamelizirana. Osim toga, možeš unaprijed marinirati piletinu i pripremiti umak, pa na dan serviranja sve samo ispeći i dovršiti.

Grilani ananas Možda vas zanima... Baci ananas na roštilj i dobit ćeš genijalan zalogaj! Recepti

Detalji koji čine razliku

Sve što ti treba je lim za pečenje, a rezultat su sočni pileći zabatci i bataci s hrskavom kožicom, obogaćeni pečenim ananasom, svježim mladim lukom i lagano ljutim jalapeñom. Umak se izvrsno slaže i s drugim vrstama mesa, poput svinjetine ili puretine, a ako voliš eksperimentirati, možeš dodati i drugo voće (mango, breskvu).

Piletinu s ananasom posluži uz rižu, salatu ili jednostavno uz kruh da se pokupi svaka kap umaka.

Tajni sastojak koji običnu salatu od tjestenine pretvara u zvijezdu stola | Author: Freepik Ananas foto: Freepik

Ne gasi ekran dok kuham

BBQ piletina s ananasom iz pećnice
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Ananas - konzerva 1 kom
  • Kečap 1 šalica
  • Smeđi šećer 0,25 šalica
  • Worcestershire umak 2 žličica
  • Češnjak u prahu 1 žličica
  • Gorušica 1 žličica
  • Kajenska papričica 1 žličica
  • Piletina - batak i zabatak 900 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Mladi luk 2 kom
  • Jalapeño papričica 1 kom
Postupak
  1. U velikoj zdjeli izmiješaj sok od ananasa, kečap, smeđi šećer, Worcestershire umak, češnjak u prahu, mljevenu gorušicu i kajensku papričicu po ukusu, dok se ne sjedine. Odvoji 180 ml umaka u manju zdjelu i ostavi sa strane za premazivanje.


  2. Piletinu sa svih strana posoli i popapri. Stavi je u zdjelu s preostalim umakom i dobro promiješaj da se u potpunosti obloži. Pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta, a može i do 2 sata.


  3. Rešetku postavi na srednji položaj i zagrij pećnicu na 220 °C. Na lim obložen aluminijskom folijom poslaži piletinu kožom prema gore. Oko piletine rasporedi kolutove ananasa.


  4. Peci piletinu 30 minuta. Zatim premaži polovinom rezerviranog umaka i nastavi peći još oko 10 minuta, dok kožica ne postane hrskava i karamelizirana, a temperatura unutar piletine ne dosegne 74 °C. Na kraju uključi gril i zapeci piletinu 3–4 minute, pažljivo prateći da kožica ne zagori.


  5. Piletinu prebaci na pladanj, premaži ostatkom umaka i pospi mladim lukom i jalapeño papričicom narezanom na kolutiće.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

286 kcal

14 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

26,00 g

9 %

PROTEINI

21,00 g

42 %

Umak, koji se priprema od svega nekoliko sastojaka, možeš bez problema napraviti unaprijed i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Isprobaj i ove grill specijalitete...

Možda vas zanima... Roštiljanje bez mesa? Naravno! Špajza grilane breskve Možda vas zanima... Breskve s roštilja - vrhunski ljetni desert! Recepti Možda vas zanima... Tajna savršene marinade za roštilj je... Native sadržaj

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.