Špajza 26. svibnja 2025.

Roštiljanje bez mesa? Naravno!

foto: Askar Abayev/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće je stiglo, a s njim i dugo iščekivana sezona roštiljanja na otvorenom. Jeste li među onima koji jedva čekaju da upale roštilj čim temperatura prijeđe petnaest stupnjeva, ali već nakon par tjedana ne znaju što bi više stavili na rešetku?

Nema problema – imamo za vas originalno rješenje. Što kažete da ovaj put probate potpuno bez mesa?

Zašto se odreći mesa?

Možda osjećate da bi vrijedilo malo olakšati jelovnik, ili vam je jednostavno dosadilo stalno peći iste komade mesa i kobasice pa vam treba promjena. Možda ste nakon zime očistili vanjski prostor za sjedenje ili ste čak nabavili novi i jedva čekate da ga isprobate – ali ste zaboravili marinirati meso. Ili jednostavno očekujete posjet vegetarijanca. Koji god razlog bio, možda ćete se iznenaditi koliko raznolike mogućnosti nudi roštilj bez mesa.

Povrtni ražnjići

Paprike, tikvice, patlidžan ili kukuruz s roštilja sigurno već poznajete kao prilog mesu. No sada ih podignite na razinu glavnog jela tako da ih umjesto na ploške narežete na kockice i od njih napravite povrtne ražnjiće. Kako ne biste ubrzo ogladnjeli, kombinirajte povrće s komadićima tofua ili tempeha. Ne zaboravite na marinadu! Dovoljno je pomiješati ulje sa sojinim umakom, češnjakom i začinskim biljem po želji. Tofu možete kupiti već začinjen ili ga sami marinirati zajedno s povrćem.

 | Author: RDNE Stock project/Pexels foto: RDNE Stock project/Pexels

Sirevi

Grilani sir Hermelin pravi je klasik svakog vrtnog druženja, no ne morate stati samo na njemu. Postoji više vrsta tvrdih sireva koji su pogodni za termičku obradu. Isprobajte, primjerice, halloumi – odlično će se slagati s već spomenutim povrćem. Možete ga koristiti umjesto tofua u ražnjićima ili ga dodati u salatu od kombinacije grilanog i svježeg povrća. Još jedna dobra opcija za roštilj je feta – premažite je maslinovim uljem, zamotajte u aluminijsku foliju zajedno s rajčicama i maslinama i unesite dašak Grčke na svoju vrtnu zabavu.

Grickalice

Želite li za svoje goste pripremiti nešto neobično? Prepolovite avokado, uklonite košticu, premažite ga uljem sa soli i stavite na roštilj rezanom stranom prema dolje. Kad se ispeče, napunite ga salsom po želji. Ili uklonite stapku šampinjona Portobello, namažite ga pestom, napunite smjesom sira i oraha te grilajte dok sir ne počne bubriti. Također, možete prepoloviti rajčice i posuti ih parmezanom prije nego što ih stavite na roštilj. Mašti se svakako ne postavljaju granice, a eksperimentiranje je više nego dobrodošlo.

 | Author: Pexels foto: Pexels

Prilozi

Kao prilog grilajte kriške kruha ili pita lepinje namazane maslacem s začinskim biljem ili aromatiziranim maslinovim uljem. Druga opcija mogu biti krumpiri i batat. Grilane kriške krumpira možete obogatiti tako da neposredno pred kraj na njih položite kriške sira.

 | Author: Hulki Okan Tabak/Unsplash foto: Hulki Okan Tabak/Unsplash

Desert

Tko kaže da jela s roštilja moraju biti nužno slana? Stavite na roštilj nektarine, ananas, dinju ili banane. Djeca će ih sigurno voljeti samo tako ili pokapane medom, a odrasli ih mogu začiniti svježim začinskim biljem ili čilijem. Grilano voće možete jesti kao zdravu poslasticu ili od njega napraviti pravu kalorijsku bombu sa svim dodacima. Prema ukusu i željama gostiju dodajte sladoled ili šlag, ili oboje, a gotovu poslasticu pospite tostiranim orašastim plodovima ili čokoladnim listićima.

I ne zaboravite! Vegetarijansko roštiljanje može biti veselo i zabavno, zato pustite mašti na volju. Ne bojte se eksperimentirati, stvarati i otkrivati nove okuse. Prvim zalogajem shvatit ćete da može i bez mesa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.