gastro postao
Jedno od najpoznatijih jela francuske Provanse koje se može kupiti gotovo u svakoj pekarnici
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 132
Tijesto
- 7 g suhi kvasac
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 150 ml voda
- 200 g oštro brašno
- 100 g integralno brašno
- 0.50 mala žlica sol
- 2 žlica ulje maslinovo
Nadjev
- 1000 g luk ,crveni
- 3 žlica ulje maslinovo
- 25 g maslac, slani
- 2 list svježi timijan
- sol
- svježe mljeveni papar
- 15 kom masline, crne
- 20 kom inćun, slani
Priprema
- Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
- U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
- Dok se tijesto diže, pripremte nadjev. Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
- U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana, a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
- Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 220°C.
- Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
- Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite, a zatim formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
- Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.