Recepti 13. listopada 2014.

Pita od blitve i špinata

Pita od blitve i špinata
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusna i zdrava zelena pita neće vas ostaviti ravnodušnima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 291

Tijesto

  • 150 g pšenično brašno, bijelo
  • 15 g maslac, slani
  • 0.75 mala žlica sol
  • voda

Nadjev

  • 500 g blitva
  • 250 g španjak špinak
  • 250 g špinat
  • 100 g luk ,crveni
  • 1 režanj češnjak
  • 50 g parmezan
  • 50 g krušne mrvice
  • muškatni oraščić
  • sol
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Pomiješajte brašno i sol. Narežite maslac na listiće i dodajte ga u brašno pa mijesite prstima dok ne dobijete zrnatu teksturu. Dodajte onoliko mineralne vode koliko vam je potrebno da se počne stvarati tijesto.
  2. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Ostavite da stoji 10 minuta pokriveno lagano namašćenom plastičnom folijom.
  3. Zagrijte ¾ masti. Pirjajte blitvu i špinat dok se ne sparuše. Istisnite suvišnu vodu pa ocijedite. Dodajte luk i češnjak i pirjajte. Dodajte sol, muškatni oraščić, parmezan i dovoljno krušnih mrvica da nadjev bude čvrst.
  4. Tijesto podijelite u dvije kugle, jedna neka bude veća od druge. Razvaljajte veću kuglu na otprilike 3 mm debljine i stavite tijesto u namašćen kalup za pečenje. Na tijesto stavite nadjev. Drugu kuglu razvaljajte na 3 mm debljine i njome poklopite nadjev.
  5. Po tijestu pobacajte komadiće masti i cijeloga ga probodite vilicom. Pecite otprilike 30 minuta na 200 °C.

Izvor 'Predjela i grickalice'; Mozaik knjiga

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.