gastro postao
Ukusna i zdrava zelena pita neće vas ostaviti ravnodušnima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 291
Tijesto
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 15 g maslac, slani
- 0.75 mala žlica sol
- voda
Nadjev
- 500 g blitva
- 250 g španjak špinak
- 250 g špinat
- 100 g luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 50 g parmezan
- 50 g krušne mrvice
- muškatni oraščić
- sol
- ulje maslinovo
Priprema
- Pomiješajte brašno i sol. Narežite maslac na listiće i dodajte ga u brašno pa mijesite prstima dok ne dobijete zrnatu teksturu. Dodajte onoliko mineralne vode koliko vam je potrebno da se počne stvarati tijesto.
- Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Ostavite da stoji 10 minuta pokriveno lagano namašćenom plastičnom folijom.
- Zagrijte ¾ masti. Pirjajte blitvu i špinat dok se ne sparuše. Istisnite suvišnu vodu pa ocijedite. Dodajte luk i češnjak i pirjajte. Dodajte sol, muškatni oraščić, parmezan i dovoljno krušnih mrvica da nadjev bude čvrst.
- Tijesto podijelite u dvije kugle, jedna neka bude veća od druge. Razvaljajte veću kuglu na otprilike 3 mm debljine i stavite tijesto u namašćen kalup za pečenje. Na tijesto stavite nadjev. Drugu kuglu razvaljajte na 3 mm debljine i njome poklopite nadjev.
- Po tijestu pobacajte komadiće masti i cijeloga ga probodite vilicom. Pecite otprilike 30 minuta na 200 °C.