gastro postao
Ova će slastica biti idealan desert u bilo koje doba dana ili noći. Karamela se jednostavno ne odbija!
Desert bez premca, tako bismo opisali ovu slasnu pitu od karamela. Osim bazne pripreme navedene u koracima, ovu pitu možete poprskati i čokoladom. Pripremite i domaći karamel, jednostavno uz tek nekoliko sastojaka. Vjerujte nam, kada ovu pitu poslužite svojim najdražima, instantno će se tražiti komad više.
Za izradu tijesta potrebno vam je:
- 7 žlica maslaca
- 50 g šećera
- 100 g brašna
- Prstohvat soli
Za pripremu karamela potrebno vam je:
- 200 g šećera
- 4 žlice vode
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- U dubljoj posudi pomiješajte vodu i šećer.
- Pustite da se otopi.
- Uočite li kristale šećera na rubu posudi, lagano ih ostružite drvenom kuhačom.
- Ostatak karamela nemojte miješati.
- Kada se sav šećer otopio, a karamel poprimio smeđu boju, dodajte mu zagrijano slatko vrhnje.
- Vatra mora biti slabija.
- Maknite s vatre, umiješajte maslac, sol i vaniliju.
- Ohladite.
- Dok se karamel hladi pripremite tijesto od maslaca, šećera, brašna i soli.
- Mijesite dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
- Dvije trećine tijesta utisnite u dno posude koju ste premazali maslacem.
- Premažite karamelom pa zatim pospite ostatak tijesta po karameli.
- Pecite oko 30 minuta.
- Ohladite i poslužite.
Dobar tek!