Recepti 01. travnja 2017.

Pita od karamela za prste polizati

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova će slastica biti idealan desert u bilo koje doba dana ili noći. Karamela se jednostavno ne odbija!

Desert bez premca, tako bismo opisali ovu slasnu pitu od karamela. Osim bazne pripreme navedene u koracima, ovu pitu možete poprskati i čokoladom. Pripremite i domaći karamel, jednostavno uz tek nekoliko sastojaka. Vjerujte nam, kada ovu pitu poslužite svojim najdražima, instantno će se tražiti komad više.

Za izradu tijesta potrebno vam je:

  • 7 žlica maslaca
  • 50 g šećera
  • 100 g brašna
  • Prstohvat soli

Za pripremu karamela potrebno vam je:

  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. U dubljoj posudi pomiješajte vodu i šećer.
  2. Pustite da se otopi.
  3. Uočite li kristale šećera na rubu posudi, lagano ih ostružite drvenom kuhačom.
  4. Ostatak karamela nemojte miješati.
  5. Kada se sav šećer otopio, a karamel poprimio smeđu boju, dodajte mu zagrijano slatko vrhnje.
  6. Vatra mora biti slabija.
  7. Maknite s vatre, umiješajte maslac, sol i vaniliju.
  8. Ohladite.
  9. Dok se karamel hladi pripremite tijesto od maslaca, šećera, brašna i soli.
  10. Mijesite dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  11. Dvije trećine tijesta utisnite u dno posude koju ste premazali maslacem.
  12. Premažite karamelom pa zatim pospite ostatak tijesta po karameli.
  13. Pecite oko 30 minuta.
  14. Ohladite i poslužite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.