Recepti 1051 prikaza 17. siječnja 2017.

Najbolje je domaće: Pita s lješnjacima

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisni i slasni kolač našeg djetinjstva, kojeg smo inače radili s orasima, u novom ruhu!

Kolači koje svi volimo - domaće pite, s orasima, lješnjacima, bademima, jabukama ili s čim god vam padne na pamet, uvijek su dobar izbor za vikend kolač.

Ono što se nekima možda čini kompliciranim je izrada tijesta, ali obećajemo, nije teško! Nadjev možete upotpuniti s malo cimeta ili ruma. Također. ono što mi najviše volimo kod ovog kolača, je sloj domaćeg pekmeza od šljiva koji možete namazati na donji sloj, dakle odmah na koru, ili gore, na nadjev.

Poigrajte se s tijestom pa napravite trakice od tijesta i njime prekrijte gornji sloj. Ako ste posebno kreativni, možete čak i izrezati tijesto u različite oblike, poput listića, cvjetića ili zvjezdica i njima prekriti tijesto čime ćete dobiti ne samo savršeno ukusan, nego i vizualno vrlo privlačan kolač.

Za još bolji okus i miris, lješnjake prije mljevenja popržite.

Sastojci:

  • Tijesto:
  • 350 g oštrog brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • Naribana korica jednog limuna
  • Nadjev:
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g mljevenih ili grubo narezanih lješnjaka (ili oraha/badema)
  • 4 jaja, razdvojiti žumanjke i bjelanjke
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat cimeta (po želji)
  • Žličica ruma (po želji)
  • Pekmez od šljiva

Priprema:

  1. Tijesto: Brašno prvo rukama pomiješati s maslacem narezanim na kockice pa dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto; zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata do sat vremena.
  2. Nadjev: Samljeti lješnjake, ali, po želji, možete ih i samo grubo narezati. Bjelanjke s malo soli izmiksati u čvrsti snijeg i staviti sa strane. Žumanjke izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu pa dodati lješnjake, rum i malo cimeta te sve izmiješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Potom nježno umiješati snijeg od bjelanjaka pazeći da se svi sastojci sjedine i da je dobro promiješano. 
  3. Podmazati posudu za pečenje i zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  4. Izvaditi tijesto iz hladnjaka 1/3 tijesta razvući na pobrašnjenoj površini pa razvučeno tijesto prebaciti u posudu za pečenje premazanu maslacem
  5. Po tijestu namazati pekmez (ili ga namažite na gornji dio, na nadjev ako više volite vidjeti pekmez ispod rešetkaste korice)
  6. Rasporediti nadjev po cijelom tijestu i s preostalim tijestom napraviti ili trakice ili ga izrezati u željene oblike pa poslagati po nadjevu
  7. Peći u zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju
  8. Poslužiti ohlađeno.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.