Recepti 68112 prikaza 30. studenoga 2016.

Prhko tijesto: Napravite ga upravo savršeno!

pita_jabuke.jpg
Fine domaće jabuke jednostavno zovu na pripremu jesenskih poslastica zamamnih mirisa, a kraljica tradicijskih kolača je jednostavna pita od jabuka.

Svi je vole, priprema je jednostavna, ali ipak svaka domaćica (i domaćin) ima neke svoje male trikove kojima osvajaju nepca dragih im ljudi. Evo nekoliko savjeta.

Za početak, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 400 g brašna (pomiješajte bijelo glatko i oštro te integralno tako da svaka vrsta čini jednu trećinu)
  • 200 g maslaca
  • 5 žlica šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • malo ribane korice limuna

Pita od jabuka | Author: Thinkstock Thinkstock

Tijesto treba napraviti tako da prvo prosijete brašno i potom dodate sve suhe sastojke, a zatim dodajte omekšale kockice maslaca i zamijesite smjesu. Potom dodajte žumanjke i kiselo vrhnje te ribanu koricu limuna. Tijesto možete napraviti i bez žumanjaka, a u tom slučaju možete dodati i žlicu ruma ako vam je tijesto suviše suho. Vrlo je važno staviti tijesto u hladnjak podijeljeno u dvije kugle jednake veličine, na pola sata, prije nego što ga razvaljate u pleh.

Nadjev ostavljamo vama na maštu – možete stavljati ribane jabuke s cimetom, grožđicama, krupno rezanim orasima i pekmezom od šljiva, a možete se odlučiti i za nadjev od sira, čokolade, drugih vrsta voća…

Kada stavljate donji dio tijesta u pleh za pečenje, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude ravnomjerno raspoređen i jednake debljine na svim mjestima. Potom tijesto lagano izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva C na 10 minuta. Potom izvadite iz pećnice, pričekajte par minuta da se ohladi i potom stavite nadjev. Gornji dio tijesta možete staviti tako da tijesto razvaljate, a možete se poslužiti i nekim maštovitijim trikovima.

Primjerice, možete tijesto izrezati na trake debljine 1 cm i na vrhu napraviti mrežu. Ili jednostavno uzmite ribež i naribajte gornji sloj tijesta na vrh nadjeva u ravnomjernom sloju. Tako ćete dobiti „čupavu“ strukturu i maštovitu izvedbu. Ako stavljate gornji sloj tijesta tako što ste ga razvaljali, svakako ga izbodite vilicom prije stavljanja u pećnicu. Pitu pecite približno pola sata na 180 stupnjeva celzijevih ili dok ne porumeni. Na kraju pospite šećerom u prahu i promatrajte lica zadovoljnih kušača.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.