gastro postao
Quiche Lorraine je tipična francuska slana pita od prhkog tijesta koja izgledom podsjeća na pizzu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1686
Tijesto
- 230 g pšenično brašno, bijelo
- 120 g maslac, slani
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Nadjev
- 200 g slanina suha, masna
- 1 kom luk ,crveni
- 750 g parmezan
- 4 kom jaje kokošje
- 1.50 g vrhnje za kuhanje
- 1.50 g mlijeko kravlje, punomasno
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Maslac narežemo na kocke. Za tijesto u multipraktik stavimo brašno i maslac pa miksamo dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodamo žumanjak i 3 – 4 žlice hladne vode.
- Premjestimo na pobrašnjenu površinu i kratko izmijesimo. Pokrijemo i stavimo u hladnjak najmanje 30 minuta.
- Pećnicu zagrijemo na 190 °C. Razvaljamo tijesto na pobrašnjenoj površini i obložimo njime kalup te ga utisnemo uz stranice. Izbodemo ga, obložimo papirom i kuglicama za pečenje.
- Pečemo nasuho 12 minuta, maknemo papir i kuglice pa pečemo još oko 10 minuta.
- Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Jaja blago istučemo. U zagrijanoj tavi nasuho popržimo slaninu 3 – 4 minute. Dodamo luk i pržimo 2 – 3 minute, pa rasporedimo luk i slaninu po tijestu. Dodamo sir.
- Umiješamo jaja, vrhnje, mlijeko i crni papar te ulijemo u tijesto. Stavimo kalup u lim za pečenje i pečemo 25 – 30 minuta.
Quiche Lorraine je tipična francuska slana pita od prhkog tijesta koja izgledom podsjeća na pizzu
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata