Recepti Uskrs 16. travnja 2025.

Pizza rustica za uskrsni brunch

Uskrs
20 MIN
190 MIN
8
SREDNJE
pizza rustica
Pizza rustica
foto: CucinabyElena/Pinterest
Poznata i kao talijanska uskrsna pita, pizza rustica pravi je klasik koji spaja prhko tijesto s bogatim nadjevom

Pizza rustica, poznata i kao talijanska uskrsna pita, zauzima središnje mjesto na blagdanskim stolovima. Ova raskošna slana pita dolazi iz talijanske kulinarske tradicije, gdje se priprema kao bogato punjeno jelo s prhkim tijestom, aromatičnim mesom i obiljem sira. Iako se pizza rustica veže uz Uskrs, njezina struktura i okus čine je izvrsnim izborom za svaki veći obiteljski objed ili posebnu prigodu tijekom godine.

Više od obične pite

Slična quicheu, pizza rustica spaja nježno tijesto s punjenjem od jaja, svježeg i suhog mesa, špinata i mješavine ricotte, mozzarelle i parmezana. Svaki sastojak ima svoju ulogu – kobasica donosi dubinu okusa, špinat svježinu, a čajna kobasica pikantnu notu. Priprema zahtijeva malo više vremena, ali rezultat je sočan zalogaj koji nadmašuje očekivanja obične pite.

pizza rustica | Author: CucinabyElena/Pinterest Pizza rustica foto: CucinabyElena/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pizza rustica za uskrsni brunch
20 MIN
pripreme
190 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Tijesto
Sastojci
  • Brašno 4 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 1 šalica
  • Jaje 3 kom
  • Voda 6 žlica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utisni u brašno dok smjesa ne podsjeća na krupne mrvice, s ponekim komadićem veličine graška.


  2. Dodaj razmućena jaja i rukama mijesi dok se sastojci ne povežu. Dodaj ledenu vodu, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne sjedini u kuglu.


  3. Odvoji jednu trećinu tijesta. Oblikuj oba dijela u diskove, zamotaj ih u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku da se dobro ohlade – najmanje jedan sat, a može i do jednog dana unaprijed.


Nadjev
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Talijanska kobasica 450 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Mladi špinat 3 šalica
  • Jaje 8 kom
  • Ricotta 450 g
  • Mozzarella 1 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Čajna kobasica 115 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu i prži je, usitnjavajući drvenom kuhačom dok ne posmeđi i više ne bude ružičasta, oko 6 minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i mladi špinat pa kuhaj još 2 minute, dok špinat ne povene. Makni s vatre i ostavi da se smjesa ohladi.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj jaja, ricottu, naribanu mozzarellu, parmezan, čajnu kobasicu narezanu na komadiće i ohlađenu smjesu kobasice i špinata. Posoli i popapri po ukusu.


  3. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190 °C. Kalup za tortu promjera 20 cm premaži uljem.


  4. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj veći dio tijesta u krug promjera 40 cm. Pažljivo ga prenesi u kalup i utisni uz dno i stranice, pazeći da rub tijesta malo prelazi rub kalupa. Manji dio tijesta razvaljaj u krug promjera 30 cm.


  5. Ulij nadjev u pripremljenu koru, poravnaj površinu pa prekrij manjom korom. Odreži višak tako da ostane oko 2,5 cm preko ruba, zatim preklopi i utisni rubove zajedno.


  6. Na gornjoj kori napravi nekoliko proreza kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Premaži površinu razmućenim jajetom.


  7. Peci dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju, otprilike 1 sat i 15 minuta. Ostavi da se hladi 15 minuta, zatim pažljivo ukloni obruč kalupa i posluži.


Za premazivanje
Sastojci
  • Jaje 1 kom
  • Voda
Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

967 kcal

48 %

MASTI

52,00 g

72 %

KOLESTEROL

0,33 g

0 %

UH

44,00 g

16 %

PROTEINI

30,00 g

60 %

Uživaj i u ovim sočnim pitama!

Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Možda vas zanima... Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Recepti quiche sa šparogama Možda vas zanima... Quiche sa šparogama po receptu slavne kuharice Recepti Quiche Možda vas zanima... Isprobaj ovaj klasik - quiche iz kuhinje Julije Child Recepti Složenac Možda vas zanima... Brzi ručak: Složenac s piletinom, tjesteninom i povrćem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.