Poznata i kao talijanska uskrsna pita, pizza rustica pravi je klasik koji spaja prhko tijesto s bogatim nadjevom
Pizza rustica, poznata i kao talijanska uskrsna pita, zauzima središnje mjesto na blagdanskim stolovima. Ova raskošna slana pita dolazi iz talijanske kulinarske tradicije, gdje se priprema kao bogato punjeno jelo s prhkim tijestom, aromatičnim mesom i obiljem sira. Iako se pizza rustica veže uz Uskrs, njezina struktura i okus čine je izvrsnim izborom za svaki veći obiteljski objed ili posebnu prigodu tijekom godine.
Više od obične pite
Slična quicheu, pizza rustica spaja nježno tijesto s punjenjem od jaja, svježeg i suhog mesa, špinata i mješavine ricotte, mozzarelle i parmezana. Svaki sastojak ima svoju ulogu – kobasica donosi dubinu okusa, špinat svježinu, a čajna kobasica pikantnu notu. Priprema zahtijeva malo više vremena, ali rezultat je sočan zalogaj koji nadmašuje očekivanja obične pite.
Pizza rustica
foto: CucinabyElena/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza rustica za uskrsni brunch
20 MIN
pripreme
190 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Tijesto
Sastojci
Brašno
4
šalica
Sol
1
žličica
Maslac
1
šalica
Jaje
3
kom
Voda
6
žlica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utisni u brašno dok smjesa ne podsjeća na krupne mrvice, s ponekim komadićem veličine graška.
Dodaj razmućena jaja i rukama mijesi dok se sastojci ne povežu. Dodaj ledenu vodu, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne sjedini u kuglu.
Odvoji jednu trećinu tijesta. Oblikuj oba dijela u diskove, zamotaj ih u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku da se dobro ohlade – najmanje jedan sat, a može i do jednog dana unaprijed.
Nadjev
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Talijanska kobasica
450
g
Češnjak
3
režanj
Mladi špinat
3
šalica
Jaje
8
kom
Ricotta
450
g
Mozzarella
1
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Čajna kobasica
115
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Suncokretovo ulje
Postupak
U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu i prži je, usitnjavajući drvenom kuhačom dok ne posmeđi i više ne bude ružičasta, oko 6 minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i mladi špinat pa kuhaj još 2 minute, dok špinat ne povene. Makni s vatre i ostavi da se smjesa ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješaj jaja, ricottu, naribanu mozzarellu, parmezan, čajnu kobasicu narezanu na komadiće i ohlađenu smjesu kobasice i špinata. Posoli i popapri po ukusu.
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190 °C. Kalup za tortu promjera 20 cm premaži uljem.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj veći dio tijesta u krug promjera 40 cm. Pažljivo ga prenesi u kalup i utisni uz dno i stranice, pazeći da rub tijesta malo prelazi rub kalupa. Manji dio tijesta razvaljaj u krug promjera 30 cm.
Ulij nadjev u pripremljenu koru, poravnaj površinu pa prekrij manjom korom. Odreži višak tako da ostane oko 2,5 cm preko ruba, zatim preklopi i utisni rubove zajedno.
Na gornjoj kori napravi nekoliko proreza kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Premaži površinu razmućenim jajetom.
Peci dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju, otprilike 1 sat i 15 minuta. Ostavi da se hladi 15 minuta, zatim pažljivo ukloni obruč kalupa i posluži.