gastro postao
Ispecite vegeterijansku pizzu kod kuće za sebe i svoje najmilije
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 630
Tijesto
- 600 g pšenično brašno, bijelo
- 7 g suhi kvasac
- 3 mala žlica šećer, kristal
- 2 mala žlica sol
- 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 300 ml voda
Nadjev
- 3 kom luk ,crveni
- 7 g majčina dušica
- 7 g ružmarin
- 600 g rajčica, crvena
- 200 g tikvice, zelene
- 50 g vrganj
- 50 g bukovače
- 100 g šampinjoni (uzgojeni)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Tijesto za pizzu napravite tako što u zdjelu prosijete brašno, dodatek kvasac, sol, šećer i na suho pomiješate sastojke. Zatim ulijete maslinovo ulje, mlaku vodu i sve zajedno na srednjoj brzini 15-ak minuta mijesite ručnim mikserom.
- Od dobivenog tijesta oblikujte kuglu, premažite ju maslinovim uljem da se ne suši, premijestite u čistu zdjelu, poklopite i stavite u hladnjak da se polagano diže, najmanje 12 sati.
- U tavi ugrijte tri žlice maslinovog ulja, dodajte luk narezan na kolutiće, te ga na laganoj vatri pržite dok malo ne omekša. Zatim dodajte rajčicu narezanu na ploške, majčinu dušicu i ružmarin, začinite solju i paprom, te na laganoj vatri pirjajte povremeno miješajući, dok umak ne reducira.
- Tijesto podijelite na četiri jednaka djela, svaki zasebno premijesite i razvaljajte u krug debljine pet milimetara.
- Krugove tijesta zatim premjestite na lim za pečenje, po tijestu rasporedite nadjev od rajčice, a preko njega složite tikvice i gljive.
- U zdjelici umutite žumanjak s malo vode i dobivenom mješavinom premažite rubove tijesta. Rubove po želji posipajte s malo mrvljene majčine dušice i ovako pripremljene pizze stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 12 minuta.
Izvor www.smrznutojezdravo.com