Recepti 14. srpnja 2022.

Plješivička greblica – nekome predjelo ili glavno jelo, a može i za desert

Greblica foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno rudarsko jelo dobilo je brojne svoje inačice, a slično je zaboravljenim samoborskim zelenjačama i poznatijem dalmatinskom soparniku. Radi se brzo i jednostavno, pa ćeš sasvim sigurno oduševiti svoje goste ako im ga pripremiš

Sastojci:

  • 60 dag tankog tijesta za savijaču
  • 40 dag svježeg kravljeg sira
  • 15 dag mljevenih oraha
  • 2 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 1 žlica krupice
  • maslac
  • ulje
  • sol

Za preljev:

  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 5 dag maslaca
Možda vas zanima... Kako smo se upustili u pripremu rudarske greblice Recepti

Priprema:

  1. Izmiješaj u jednoličnu smjesu dobro ocijeđeni sir, kiselo vrhnje, mljevene orahe, jaja, krupicu, malo rastopljenog maslaca i soli.
  2. Upotrijebi dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskaj mlakom vodom i rastopljenim maslacem, pa na nju stavi drugu koru i poprskaj rastopljenim maslacem, premaži pripremljenim nadjevom tako da 2/3 kore bude prekriveno, savij u roladu i stavi u nauljeni lim.
  3. Sve dobro namaži rastopljenim maslacem, prelij mješavinom kiselog vrhnja i jaja, ponovno prelij maslacem, stavi u zagrijanu pećnicu i na srednje jakoj vatri peci oko 40 minuta.
  4. Pečenu greblicu prekrij mokrim ubrusom i nakon 30 minuta nareži na željene komade.

Savjet više: Ako savijaču ili bilo koju pitu sa sirom radiš sa gotovim (kupljenim) korama, onda svakako u nadjev stavi malo praška za pecivo - tada će kolač lijepo narasti i lakše će se ispeći.

 | Author: Shutterstock Plješivička greblica foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.