gastro postao
Tradicionalno rudarsko jelo dobilo je brojne svoje inačice, a slično je zaboravljenim samoborskim zelenjačama i poznatijem dalmatinskom soparniku. Radi se brzo i jednostavno, pa ćeš sasvim sigurno oduševiti svoje goste ako im ga pripremiš
Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijaču
- 40 dag svježeg kravljeg sira
- 15 dag mljevenih oraha
- 2 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- 1 žlica krupice
- maslac
- ulje
- sol
Za preljev:
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 5 dag maslaca
Priprema:
- Izmiješaj u jednoličnu smjesu dobro ocijeđeni sir, kiselo vrhnje, mljevene orahe, jaja, krupicu, malo rastopljenog maslaca i soli.
- Upotrijebi dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskaj mlakom vodom i rastopljenim maslacem, pa na nju stavi drugu koru i poprskaj rastopljenim maslacem, premaži pripremljenim nadjevom tako da 2/3 kore bude prekriveno, savij u roladu i stavi u nauljeni lim.
- Sve dobro namaži rastopljenim maslacem, prelij mješavinom kiselog vrhnja i jaja, ponovno prelij maslacem, stavi u zagrijanu pećnicu i na srednje jakoj vatri peci oko 40 minuta.
- Pečenu greblicu prekrij mokrim ubrusom i nakon 30 minuta nareži na željene komade.
Savjet više: Ako savijaču ili bilo koju pitu sa sirom radiš sa gotovim (kupljenim) korama, onda svakako u nadjev stavi malo praška za pecivo - tada će kolač lijepo narasti i lakše će se ispeći.